Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wordt de Engelse Bulldog gered?

19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
einde-van-de-rashond
Naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending 'Einde van de rashond' waarin gezondheidsproblemen en gebreken getoond werden van de Engelse Bulldog, heeft de Engelse Bulldog Club Nederland een eerste gesprek gevoerd met De Raad van Beheer en de Bulldog Club Nederland over de toekomst van de Engelse Bulldog.

Er is besloten een rasspecifiek convenant toe te voegen aan het Kynologisch Reglement van de Raad van Beheer met hieraan gekoppeld een “kwaliteits-stamboom”. Het is de bedoeling dat de stamboom een daadwerkelijk bewijs wordt dat de pups uit verantwoorde combinaties zijn gefokt.

Iedereen die voldoet aan de eisen gesteld in het rasspecifiek convenant kan stambomen aanvragen. Voldoet men niet aan het rasspecifiek convenant krijgt men dus geen stambomen bij de pups.

Het convenant dient ondertekend te worden door beide verenigingen en de Raad van Beheer.

"De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland" is als branchevereniging van rashondenfokkers het overkoepelende orgaan dat zich bezig houdt met alles wat te maken heeft met relaties tussen mensen en (ras)honden. Zij is de enige instantie in Nederland die stambomen mag afgeven aan echte rashonden. Zij zou ervoor kunnen zorgen dat er een einde komt aan deze praktijken. Deze Raad praat al twintig jaar over de erfelijke aandoeningen bij rashonden. Pas dit jaar heeft men een inteeltbeperking in het reglement opgenomen. Die inteeltbeperking is letterlijk beperkt, omdat het slechts verboden is te fokken met de combinaties van ouder-kind, broer-zus en grootouder-kleinkind..

De projectgroep praat verder op 23 maart 2011.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.