Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wolvendraaiboek

01-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nederland moet zich voorbereiden op de komt van de wolf. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) een draaiboek laten opstellen door het Interprovinciaal Overleg (IPO), BIJ12/Faunafonds, met als doel het geven van heldere en eenduidige voorlichting als er een wolf in Nederland is.  Met het draaiboek moet Nederland goed voorbereid zijn op de (terug)komst van de wolf aldus EZ.

Vrijwel overal in Europa gaat het de laatste tijd goed met de wolf. In veel gebieden keren wolven terug, na generaties afwezigheid. De terugkeer van wolven in Duitsland sinds 2000 en de snelle groei van de populatie daar zijn de aanleiding voor het opstellen  van een wolvendraaiboek voor Nederland. De provincies zullen dit wolvendraaiboek gebruiken om eenduidig en effectief te kunnen handelen als er in Nederland rondzwervende wolven opduiken.

De wolf is een beschermde diersoort in Nederland. Dat houdt in dat het doden, verwonden of vangen van wolven verboden is. Maar hoe dan wel om te gaan met de wolf? Wat gebeurt er bij de vondst van een dode wolf of bij schade veroorzaakt door een wolf? Onder meer dat staat beschreven in het wolvendraaiboek. Er wordt beschreven welke handelingen er in verschillende situaties nodig zijn en wie daarbij betrokken zijn.

Het wolvendraaiboek voorziet in richtlijnen voor de omgang met rondzwervende wolven. In de komende tijd zal het verder worden uitgebreid naar een draaiboek waarin ook de omgang met (eventuele) territoriale wolven of roedels wordt beschreven. Op basis van praktijkervaringen met zwervende wolven kan aanpassing van dit draaiboek noodzakelijk zijn. Het draaiboek moet daarom ook worden gezien als groeidocument.

Tegemoetkoming in schade
Afspraken rondom tegemoetkoming in schade veroorzaakt door een (af en toe) zwervende wolf in Nederland (fase 1) zijn als volgt vastgesteld:
• Het behandelbedrag voor tegemoetkoming wordt terugbetaald wanneer er sprake is van schade veroorzaakt door een wolf;
• De getaxeerde schade veroorzaakt door een wolf wordt volledig vergoed;
• Ook schade veroorzaakt door een wolf van hobbymatig gehouden schapen en geiten wordt vergoed;
• Ook dierenartskosten komen in aanmerking voor een tegemoetkoming als een prooidier gewond is geraakt door een aanval van een wolf.
Het wolvendraaiboek is hier te downloaden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.