Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Woede om problemen bij renovaties in Soest en Nijmegen

14-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Renovatiewoede 6
Woningcorporatie Portaal heeft het aan de stok met huurders van de wijk Meijhorst in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Ook bij de renovatie van woningen in Soest zijn bewoners nog steeds ontevreden over Portaal.
Ruim 2 miljoen sociale huurwoningen moeten worden gerenoveerd en verduurzaamd. Op grote schaal worden gevels geïsoleerd en kozijnen vervangen. In de uitzending Renovatiewoede uit februari 2018 onderzoekt ZEMBLA wat er misgaat bij grootschalige renovatieprojecten. De ernstige overlast, onveilige situaties en gebrek aan inspraak zorgen voor woede en onbegrip bij bewoners. In de uitzending komen renovaties in Soest en Utrecht-Overvecht aan bod waar bewoners het aan de stok hebben met de woningbouwvereniging Portaal.
Woningbouwvereniging Portaal intimideert bewoner en zijn gezin
Tocht, muizen en vocht
Nog altijd spelen er problemen rond renovaties van woningen van Portaal, blijkt onder meer uit verhalen in De Gelderlander en op de website van ' Nieuws uit Nijmegen '. Zo klaagt een bewoonster uit de Dukenburgse wijk Meijhorst over gaten in haar voor- en achterdeur waar nu plankjes en een deurmat overheen liggen. Ze zegt last te hebben van tocht, muizen en vocht. De bewoners hebben uit protest een provisorische loopplank teruggegeven aan Portaal en vragen om een oplossing voor hun problemen.
Ook bij de renovatie van zeventig huizen in de straten van de Hollandse meesters, een buurtje in Soest, ging veel mis in de communicatie tussen Portaal en huurders. Dat meldt het AD . Sommige aangebrachte deuren zijn te smal, waardoor er bijvoorbeeld geen brancard door kan. Aangeplakte gevels lopen niet door tot de grond, maar houden 20 centimeter eerder op. Dat ziet er niet uit vinden sommige huurders. De afzuigkappen die in de woningen zijn geïnstalleerd hebben een laag energielabel en werken niet goed. Over het algemeen zijn de bewoners wel tevreden met de renovatie, maar over communicatie van Portaal over de problemen zijn ze niet te spreken.
Oproep aan corporaties
"Elke woning moet CO2 neutraal worden, dus elke woning moet op de schop", zei Bernard Wientjes van Taskforce Bouwagenda eerder tegen ZEMBLA. Bewoners moeten weken kamperen in hun eigen woning terwijl noodvoorzieningen voor douches met buren worden gedeeld. Wientjes riep woningbouwcorporaties daarom op huurders serieus te nemen met hun klachten. "Ze hebben nu te veel last, dat kan beter. Ga in overleg met de bewoners, het is geen dictatuur."

 Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.