Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Woede om foto waarop Emile Ratelband met leeuw poseert

31-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
ratelband met leeuw 3
Er is veel ophef over een profielfoto die Emile Ratelband op Facebook plaatste. Daarop poseert hij met een leeuw in Zambia. Dat viel slecht bij veel mensen. De BN’er kreeg meerdere doodsbedreigingen aan zijn adres. Dierenorganisatie World Animal Protection Nederland noemt de foto ‘onacceptabel’.
Ratelband met leeuw
De organisatie stuurde Ratelband meermalen een bericht via Facebook: “Beste Emile Ratelband, als je in direct contact kunt komen met wilde dieren, is er helaas sprake van (verborgen) dierenleed en uitbuiting”, zo begint het bericht. “Foto’s zoals jouw profielfoto helpen, onbedoeld, een vreselijke industrie in stand te houden. Help je dit te stoppen door je foto te verwijderen?” zo eindigde het verzoek.
Volgens de dierenorganisatie werd het bericht meerdere malen verwijderd. Ratelband zegt in het AD dat hij de berichten gewoon liet staan, maar dat de paginabeheerder van Facebook ze zou hebben verwijderd. Overigens peinst hij er niet over om de foto te verwijderen. De mediapersoonlijkheid zegt te zijn gebeld door een vrouw uit Zuid-Afrika die zelf vier leeuwen had waarmee haar 13-jarige dochter een ‘hartsverbinding’ zou hebben. Hij kan zich er niets bij voorstellen dat mensen de foto zielig vinden. “Dat is waanzin”, zegt hij in het AD.
Bloedsafari  
Veel dieren zijn zelfs speciaal gefokt voor plezierjacht. In de ZEMBLA-uitzending ‘ Bloedsafari ’ wordt via een verborgen camera de winstgevende industrie achter deze ontluisterende trofeejacht blootgelegd.
In Zuid-Afrika zijn inmiddels bijna 200 leeuwenfokkerijen ontstaan waar leeuwen speciaal gefokt worden voor de jacht-vakanties. Geheime opnames van tientallen leeuwenfokkerijen tonen misstanden aan. De dieren zijn vies, lusteloos en soms misvormd door inteelt.

De meeste toeristen willen absoluut niets te maken hebben met de jacht in Zuid-Afrika. Maar ook zij kunnen ongemerkt bijdragen aan de florerende sector met een bezoek aan de populaire leeuwenparken. Hier kunnen de welpen geaaid worden. Volgens insiders worden veel van deze schattige leeuwtjes later verkocht aan de jacht-industrie, als ze te oud zijn om te worden geaaid.
Kijk terug: ZEMBLA - 'Bloedsafari':
Reactie Ratelband
Het bericht van World Animal Protection aan het adres van Ratelband is ruim 1.600 keer gedeeld en leverde meer dan 3.500 reacties op. Ook op de Facebookpagina van Ratelband zelf zijn meer dan 500 reacties achtergelaten. Inmiddels heeft de BN’er een reactie op zijn Facebookpagina achtergelaten waarin hij uitlegt waar hij de reis heeft geboekt en dat de leeuwen die hij zag zeer goed verzorgd waren en jagen er ten strengste verboden is: “Mocht ik maar een klein beetje onraad geroken hebben had ik niet met een leeuw geposeerd. Soms is een foto niet wat het lijkt”, aldus Ratelband.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.