Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Winnaar De Tegel 2007: Het clusterbom gevoel

21-05-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
winnaar-de-tegel-2007-het-clusterbom-gevoel
ZEMBLA heeft de journalistieke prijs De Tegel gewonnen voor de uitzending 'Het clusterbom gevoel', die werd uitgezonden op 18 maart 2007. Hierin wordt aangetoond dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren. Ook investeren ze in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. ZEMBLA won De Tegel in de categorie 'televisie'.

De Tegel is de jaarprijs voor de journalistiek in dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia. De Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws- en achtergrondproducties.

Eerder won 'Het clusterbom gevoel' ook al de prijs van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Jury
In het juryrapport van De Tegel staat: "De makers hebben onderzoek gedaan naar omstreden beleggingen van grote pensioenfondsen. Zij tonen aan dat fondsen ook geld steken in bedrijven die landmijnen en clusterbommen maken, betrokken zijn bij kinderarbeid of ernstige milieuschade veroorzaken."

"Ook bleek hoe weinig transparant de Nederlandse pensioenfondsen zijn en hoe weinig zij zich gelegen laten liggen aan ethische afwegingen, op een moment dat maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen elders in het bedrijfsleven volop ingang vindt."

"Van Dongen en Tak hebben dit onderwerp in beeld gebracht. Het resultaat is verontrustend voor alle pensioengerechtigden die niet mogen weten wat er met hun geld gebeurt."

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.