Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Winkeliers Bakker Bart eisen 1,5 miljoen van moederbedrijf

09-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bakker-bart-beconcurreert-haar-eigen-winkeliers
Tien winkeliers van Bakker Bart eisen samen ruim 1,5 miljoen euro van moederbedrijf Bart's Retail BV. Hun claim werd dinsdag behandeld door de kantonrechter in Nijmegen. De franchise-ondernemers stellen dat ze ernstig benadeeld zijn door een nieuw huurregime dat het moederbedrijf in 2009 introduceerde.
De franchisenemers eisen betere huurvoorwaarden en lagere deegprijzen omdat ze te veel moeten betalen voor het deeg dat ze via Bakker Bart krijgen aangeleverd, zelfs meer dan andere partijen aan wie ook deeg wordt geleverd.
Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Woede in de winkelstraat’ blijkt dat deegfabriek van Bart’s Retail haar producten goedkoper levert aan groothandelsbedrijf Beko dan aan haar eigen winkeliers. ' Ik betaal veel geld voor het concept en dan zie ik mijn eigen broodjes bij de concurrent in de winkel liggen ', zegt ex-Bakker Bart-ondernemer Wim Löbker in de uitzending.
Verplicht inkopen
Het conflict tussen de Bakker Bart-winkeliers en het moederbedrijf Bart’s Retail speelt al sinds 2007. Bart’s Retail levert de aangesloten ondernemers kant-en-klare deegstukken, die in de winkel worden gerezen en gebakken. De Bakker Bart-winkeliers kwamen er achter dat het deeg dat zij verplicht bij het moederbedrijf moesten inkopen, voor een lagere prijs ook aan andere partijen werd verkocht.
Er is berekend dat de winkeliers in de afgelopen jaren in totaal zo’n 25 miljoen euro méér voor hun deeg hebben betaald dan andere afnemers. Bakker Bart-winkeliers worden op die manier beconcurreert door hun eigen moederbedrijf.
Advocaten van Bart's Retail BV ontkenden bij het kantongerecht dat de franchisenemers meer voor hun deeg moeten betalen dan externe partijen. Ook wezen ze erop dat de huurdruk zich in de meeste gevallen binnen de afgesproken marges (maximaal 13 procent van de omzet) begeeft.
De uitspraak van de Nijmeegse kantonrechter volgt waarschijnlijk pas in november.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.