Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wilders, profeet van de angst

  •  
25-04-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  

Terwijl de integratieproblemen van moslims in Nederland juist afnemen radicaliseert Geert Wilders steeds verder in zijn uitspraken over de islam. Zijn donkere angstfantasieën over de oprukkende islam en zijn dromen over oorlog en deportatie slaan bij veel burgers aan. Hoe onrealistisch ze ook zijn, ze leiden tot een klimaat waarin mensen elkaar op straat naar het leven gaan staan. Weinigen durven zich daar over uit te laten, want Wilders heeft het land in de greep van de angst.

Volgens opiniepeilingen zal de PVV van Geert Wilders tijdens de verkiezingen van 9 juni een flinke zetelwinst boeken. Wilders dankt zijn populariteit vooral aan zijn uitspraken over de islam. Zijn donkere angstfantasieën over de oprukkende islam en zijn dromen over oorlog en deportatie slaan bij veel burgers aan.

In ZEMBLA analyseren deskundigen zijn uitspraken en concluderen dat wat Wilders feitelijk zegt over de islam en moslims niet klopt. Tegelijkertijd uiten zij hun zorgen en waarschuwen voor de effecten van Wilders’ retoriek.
Wilders is bezig met een internationale opmars en tijdens zijn toespraken in het buitenland laat hij zich uit in bewoordingen die ronduit oorlogszuchtig zijn.
T. Zwaan van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam: “Dat zijn de dromen van iemand die denkt in termen van etnische zuivering.”

Kopvoddentax, tsunami van moslims, een fascistische Koran met een haatzaaiende ideologie afkomstig uit een achterlijke cultuur. Geert Wilders wordt steeds radicaler in zijn strijd tegen de ‘islamisering’ van Nederland. Volgens politicoloog prof. dr. J. Tillie ligt dat aan het feit dat gevestigde politieke partijen de agenda van Wilders overnemen. “Dus moet hij zich blijven onderscheiden van de politieke elite, waardoor zijn woorden steeds extremer worden,” zegt Tillie.

Ondertussen laat de retoriek van Wilders duidelijk zijn sporen na in de Nederlandse samenleving. In Groesbeek treiterde onlangs een buschauffeur zijn moslimpassagiers met de woorden: “Wacht maar tot na de verkiezingen van 9 juni. Dan wordt alles anders en gooien wij jullie, buitenlanders, eruit.” G. Ankoné, directeur van het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag, voegt daaraan toe: “Steeds meer mensen rechtvaardigen hun uitspraken jegens moslims door middel van uitspraken van landelijke politici.”

Documenten & links

In de media

Eerder in de media:
Vrij Nederland publiceerde, de voor 'De Tegel' genomineerde, reeks artikelen van Freke Vuijst en Harm Ede Botje:

- Voor ultrarechts Amerika is Geert Wilders een held die eigenhandig het Europese moslimgevaar bestrijdt. Hij wordt strafrechtelijk vervolgd wegens haat zaaien in Nederland en Jordanië, en zijn Amerikaanse vrienden werven fondsen om hem te steunen in zijn juridische strijd. Een rondgang langs Wilder's fanatieke fans.- Wilders in Amerika: op zoek naar dollars (pdf)

- Krijgt de PVV geld van rechts-extremisten? Niemand weet het. Tijd dus voor een nieuwe wet op partij?nanciering. - Wie betalen Wilders? (pdf)

- Op 7 juni werd Geert Wilders in de Amerikaanse Reagan Library geëerd als ‘hero of conscience’. Is hier een internationaal politicus opgestaan, of is hij niet meer dan het snoepje van de week in Simi Valley, Californië? - Wilders in Californië: a star is born? (pdf)

- Geert Wilders’ ‘Fitna’ blijkt gebaseerd op de twee jaar eerder uitgebrachte ?lm ‘Obsession’. Wie zijn de makers van die Israëlische ?lm? - De Israël-connectie van Geert Wilders. (pdf)

Documenten:

>> Jaarrapport integratie 2009 , (pdf) Sociaal en Cultureel Planbureau
Den Haag, december 2009

>> Religie aan het begin van de 21ste eeuw , (pdf) Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen, 2009.

>> FACTSHEET no 1 ‘Waarheid van Wilders’ , (pdf) Leemhuis

>> Een overzicht van klachten en meldingen 2005-2009 Jaarcijfers Discriminatiezaken Haaglanden

Video
In de uitzending wordt verwezen naar het HARDtalk interview met Geert
Wilders.  Hieronder in drie delen het interview:

Geert Wilders in HARDtalk - part 1
(youtube)

Geert Wilders in HARDtalk - part 2 (youtube)

Geert Wilders in HARDtalk - part 3
(youtube)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.