Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wietteelt zet hypotheek op de tocht

04-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antwoord-op-kamervragen-wietkweker-in-je-huis
Huiseigenaren in de regio Zeeland-West-Brabant die hun woning beschikbaar stellen voor de wietteelt, lopen het risico dat zij hun hypotheek en woning kwijtraken. Politie en justitie binden samen met hypotheekverstrekkers de strijd aan tegen de georganiseerde wietteelt, maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.
In de provincie Brabant zijn naar schatting tussen de 5500 en 6800 kwekerijen actief, goed voor een omzet van 1 miljard euro. Vorig jaar ontmantelde de politie er ruim 600. In bijna de helft van de gevallen zat zo'n kwekerij in een koopwoning. Wietteelt gaat vaak hand in hand met hypotheekfraude.

Als de politie op een wietplantage in een koopwoning stuit, zal zij de financier, zoals een bank, daarover inlichten. Als de bank ontdekt dat er is gefraudeerd, zal de lening worden opgeëist, volgt aangifte en belandt de fraudeur in een waarschuwingssysteem. Zo'n registratie maakt de kans dat hij opnieuw met succes een lening kan aanvragen heel klein.
De politie vermoedt dat de strenge controle op wietteelt in huurpanden de kwekerijen naar koopwoningen verdrijft. ,,Maar ook omdat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen'', zegt politiechef Hans Vissers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.