Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wietkweker in je huis

  •  
11-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
448 keer bekeken
  •  
Veel huiseigenaren zijn door de crisis gedwongen om hun onverkoopbare woning te verhuren. Makelaars en verhuurbemiddelaars storten zich massaal op deze groeimarkt. Het grote aanbod van huurwoningen trekt ook criminelen aan die zich voordoen als betrouwbare huurders. Maar eenmaal binnen bouwen ze de woning om tot een wietkwekerij.

Als de politie zo’n plantage oprolt, blijkt hoe groot de schade  aan het huis is. Die loopt al gauw in de tienduizenden euro’s. De criminelen zijn vaak gevlogen en de eigenaar draait op voor de kosten.

Hoe komen cannabiskwekers zo makkelijk aan een huurwoning? We onderzoeken  de dubieuze praktijken van de verhuurmakelaars.
 
Jaarlijks rollen speciale hennepteams van de politie 5.500 hennepplantages op. Dat zijn er zo’n vijftien per dag. De plantages leveren veel schade en gevaren op. Zo zorgen ze voor bijna dertig procent van alle woningbranden. En door het illegaal aftappen van de elektriciteit lopen de energiemaatschappijen de inkomsten van een miljard kWh mis, op jaarbasis zo’n 180 miljoen euro.

Lees ook: Aanpak wietcriminaliteit faalt
Nationaal dreigingsbeeld 2012 CBA georganiseerde hennepteelt 2012

WOB - Evaluatie taskforce hennepteelt (2011)
Uit de evaluatie van de taskforce uit 2011 dat ZEMBLA in handen kreeg door een wobverzoek blijkt dat al in 2011 vraagtekens werden gezet bij het behalen van de doestellingen: 'Doelstellingen van de Taskforde georganiseerde hennepteelt niet volledig bereikt. De Taskforce heeft veel in gang gezet. Echter de resultaten van de Taskforce zijn niet zodanig dat de Taskforce georganiseerde hennepteelt de eerdere geformuleerde doelstellingen bereikt heeft. De doelstellingen van de Taskforce zijn:
1. het ontwikkelen en implementeren van een programmatische aanpak van de georganiseerde hennepteelt;
2 een zichtbare reductie van de grootschalige hennepteelt in Nederland.'
Evaluatie Taskforce Hennepteelt
Verslag expermeeting
Tijdens de expertmeeting van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt zijn drie hoofdthema’s besproken: doorrechercheren, export en faciliteerders.
Verslag Expertmeeting Taskforce georganiseerde hennepteelt
Brief Opstelten aan burgemeesters
Doelstelling van het landelijke coffeeshopbeleid is om een einde te maken aan het «open-deur-beleid» van de coffeeshops. Dit om overlast en criminaliteit die
verband houden met coffeeshops en de handel in verdovende middelen tegen te gaan. Coffeeshops moeten kleiner en meer beheersbaar worden gemaakt. De aantrekkingskracht van het Nederlandse drugsbeleid op gebruikers afkomstig uit het buitenland moet worden teruggedrongen. Brief Opstelten burgemeesters coffeeshopbeleid 04-02-2013
Factsheet platform energiediefstal
Jaarlijks komen circa 5.000 energiediefstallen aan het licht. Het overgrote deel daarvan betreft hennepkwekerijen. Enkele tientallen gevallen komen jaarlijks aan het licht omdat er brand is ontstaan. Factsheet platform energiediefstal februari 2013

Dreigingsbeeld 2012
In de Regeling nationale en bovenregionale recherche is een vierjaarlijkse cyclus vastgesteld voor het verschijnen van een nationaal dreigingsbeeld. Het gaat om een toekomstgerichte analyse van de georganiseerde criminaliteit waarin dreigingen voor de Nederlandse samenleving zijn geexpliciteerd. De regeling schrijft voor dat het College van procureurs-generaal, in opdracht van de minister van Justitie, elke vier jaar een beleidsprogramma opstelt voor de bestijding van georganiseerde criminaliteit. Het Nationaal dreigingsbeeld (NDB) beoogt een bijdrage te leveren aan dit beleidsprogramma. Dreigingsbeeld 2012
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor