Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wiebes bereid tot beetje openheid taksdeals

03-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
de-politiek-en-het-belastingparadijs
De Tweede Kamer kan in sommige gevallen vertrouwelijk inzage krijgen in de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar van een systematische toezending van de taksdeals, ook wel rulings genoemd, kan geen sprake zijn. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Omstreden rulings
Een deel van de Kamer wil al langer meer weten over de bij oppositiepartijen omstreden rulings. Die zouden er toe leiden dat grote internationale bedrijven zoals Starbucks miljarden aan winsten door Nederland sluizen, maar er bijna geen belasting over betalen. Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken zorgen voor zekerheid over de belastinginkomsten.
Wiebes schrijft de Kamer verder dat hij in de strijd tegen belastingontwijking met Duitsland al concrete afspraken heeft gemaakt over de uitwisseling van informatie over rulings. Uitwisseling van zulke informatie zal steeds meer landen motiveren om de wet te blijven volgen, verwacht Wiebes.
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is nog niet tevreden. Hij eist nu inzage in de belastingafspraken met Starbucks. ' De staatssecretaris kan de Kamer niet zoet houden met deze schijn-openheid. Er moet een einde komen aan de praktijk waarbij Nederland geheime afspraken maakt met grote bedrijven waardoor zij miljoenen aan belasting kunnen ontlopen, ten koste van burgers en het midden- en kleinbedrijf .'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.