Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wiebes: Belastingdienst maakt fouten

08-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wiebes-belastingdienst-maakt-fouten
In een Kamerdebat zei staatsscretaris Wiebes dat de belastingdienst tegenwoordig veel slimmer, gerichter en vernuftiger werkt. Zo wordt op basis van data-analyses en geautomatiseerde profielen ingegrepen waar iets loos is, terwijl controles vroeger veel meer handmatig gingen.
Hij zei ook dat de Belastingdienst het tegenwoordig vaker aankondigt als bepaalde dingen intensiever worden gecontroleerd. Volgens hem levert dat dan vaak op dat mensen beter en eerlijker aangifte doen.
Taxgap
Wiebes hoopt in de toekomst ook betere voorspellingen te kunnen doen over de taxgap . Dat is het verschil tussen het bedrag waarop de overheid recht heeft als iedereen volgens de regels belasting zou betalen en het bedrag dat in werkelijkheid binnenkomt. Hij stelde dat er gezocht zal worden naar een taxgap controlesysteem waar de belastingdienst mee uit de voeten kan.
Kritische vragen
Kamerleden stelden onder meer kritische vragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ' De misgelopen miljarden '.  Belastingambtenaren vertellen in ZEMBLA dat ze door hun meerdere verplicht werden om in het computersysteem via de functie ‘foutherstel’ een voorlichtingsbezoek achteraf aan te passen in een boekenonderzoek. Klokkenluiders hierover: ' Nou ja, het is natuurlijk een koud kunstje om voor een startersbezoek een andere code in te voeren als je daartoe verplicht wordt. Dat is liegen. Dat zijn gewoon omgekatte bedrijfsbezoeken '.
Fouten
Wiebes zei dat er door de belastingdienst fouten kunnen zijn gemaakt en dat er ook dingen zijn gecorrigeerd, maar hij probeerde het beeld uit de ZEMBLA-uitzending ook te nuanceren. De staatssecretaris noemde het omkatten van bezoeken 'nuttig'. Verder zei hij dat het goed is dat er een programma is als ZEMBLA, maar dat het niet goed is dat mensen een tv-uitzending nodig hebben om aan het management te vertellen wat er loos is. Hij is juist voor een cultuur waarin de leiding openstaat voor interne kritiek.
Wiebes zei verder dat de Belastingdienst elke dag fouten maakt en dat dat ook geen schande is. ' Het zou een schande zijn als er dingen fout gaan en we melden dat niet .'

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.