Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WHO: veel minder suiker eten

06-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-zoete-verleiders
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) lanceert een openbare raadpleging over de ontwerp-richtlijn over suiker inname. Wanneer deze voltooid is, zal de leidraad landen voorzien van aanbevelingen over het beperken van de consumptie van suikers om de volksgezondheid problemen zoals obesitas en tandbederf  te verminderen.

Reacties op de ontwerp-richtlijn zullen via de WHO-website worden geaccepteerd van 5 tot en met 31 maart 2014. Wie opmerkingen wenst te maken dient een belangenverklaring in te dienen. Een expert peer-review proces zal plaatsvinden in dezelfde periode. Zodra de peer-review en openbare raadpleging zijn voltooid, zullen alle reacties worden beoordeeld, de ontwerp-richtlijnen zullen indien nodig worden herzien en goedgekeurd door de WHO Guidelines Review Committee.

Nieuwe conceptrichtlijn voorstellen
De huidige WHO aanbeveling, afkomstig uit 2002, is dat de suikers minder dan 10% van de totale energie-inname per dag zouden moeten uitmaken. De nieuwe ontwerp-richtlijn stelt ook dat suikers minder dan 10% van de totale energie-inname per dag zou moeten zijn. Het suggereert verder dat een verlaging tot minder dan 5% van de totale energie-inname per dag extra voordelen zou hebben. Vijf procent van de totale energie-inname komt overeen met ongeveer 25 gram (ongeveer 6 theelepels) suiker per dag voor een volwassene van normale Body Mass Index (BMI).

Alle suikers
De voorgestelde beperkingen op de inname van suikers in de conceptrichtlijn van toepassing op alle monosachariden (zoals glucose, fructose) en disachariden (zoals sucrose of tafelsuiker) die aan voedsel worden toegevoegd door de fabrikant, de kok of de consument, evenals suikers die van nature aanwezig in honing, siropen, vruchtensappen en fruit concentraten zijn.

Verborgen suikers
Veel van de vandaag verbruikte suikers zijn "verborgen" in verwerkte voedingsmiddelen die meestal niet worden gezien als snoepjes. Bijvoorbeeld, 1 eetlepel ketchup bevat ongeveer 4 gram (ongeveer 1 theelepel) van suikers. Een blikje met suiker gezoete frisdrank bevat maximaal 40 gram (ongeveer 10 theelepels) suiker.

De conceptrichtlijn werd geformuleerd op basis van analyses van alle gepubliceerde wetenschappelijke studies naar de consumptie van suikers en hoe dat verband houdt met overgewicht en tandbederf bij volwassenen en kinderen.

(bron: WHO )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.