Zembla

WHO slaat antibiotica alarm

28-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
antibiotica
De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft opnieuw alarm geslagen over het gevaar dat we wereldwijd resistent raken tegen antibiotica. Er moet harder worden gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica om grote gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.
Maandag maakte de WHO een lijst bekend met daarop twaalf ‘superbacteriën’ die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. We zijn steeds vaker ongevoelig voor de behandeling van deze bacteriën met antibiotica en de farmaceutische industrie ontwikkelt niet snel genoeg nieuwe medicijnen.  Marie-Paule Kieny van de WHO:
“We raken snel door de behandelingsmogelijkheden heen. Als we we het aan de markt overlaten, zullen de soorten antibiotica die we het hardst nodig hebben niet op tijd ontwikkeld zijn.”
Post-antibiotica-tijdperk
Volgens verschillende experts staan we aan de vooravond van het post-antibiotica-tijdperk waarin een aantal infecties met de bestaande geneesmiddelen niet meer behandelbaar zijn. Daartussen zitten bacteriën die dodelijke infecties kunnen veroorzaken in het bloed, de longen, de hersenen en de urinewegen. Een van de bacteriën op de lijst is bijvoorbeeld de E. coli bacterie. ZEMBLA liet al in 2013 zien hoe deze gevaarlijke bacterie op ons vlees terechtkomt. Bekijk dat in onze uitzending ‘Sjoemelen met vlees’.
Antibiotica alarm
In drie eerdere uitzendingen van ZEMBLA sloegen verschillende experts alarm over het overmatige gebruik van antibiotica en het gevaar voor resistentie. Vooral in de vleesindustrie en veehouderij, waar ondanks de steeds strengere regels nog veel antibiotica wordt gebruikt. In het Westen van Europa wordt langzaam voorzichtiger met antibiotica omgesprongen, maar in Zuid-, en Oost-Europa nog niet. Roel Coutinho, destijds directeur van het RIVM, zei in een van deze uitzendingen: ‘Wat je moet doen is antibioticagebruik in de dierhouderij terugbrengen. En niet alleen in Nederland, ook in andere landen.’
In Europa overlijden ongeveer 25.000 mensen per jaar aan infecties die zijn veroorzaakt door resistente bacteriën, blijkt uit cijfers van de EFSA (European Food Safety Authority).
Lees het nieuwsbericht van de WHO.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.