Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WHO onderzoekt aanpak coronacrisis: 'Tijd voor zelfreflectie'

09-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus

© ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de aanpak van de wereldwijde coronacrisis onderzoeken. De organisatie zet een onafhankelijk panel op dat moet kijken hoe de internationale organisatie omging met de pandemie. Ook de reacties van regeringen worden bekeken.

De voormalige Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark en de voormalige Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf gaan het panel leiden. Zij gaan de leden kiezen. "Dit is een tijd voor zelfreflectie", aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. De lidstaten van de WHO hadden in mei al unaniem opgeroepen tot een evaluatie van de wereldwijde reactie op de pandemie.

Aerosolen 

De Verenigde Staten stapten woensdag officieel uit de WHO. De Amerikaanse president Trump kondigde dat al eerder aan. Hij is zeer ontevreden over de manier waarop de WHO met de corona-uitbraak is omgegaan. De organisatie zou te laat hebben gereageerd en de wereld te laat hebben geïnformeerd over de gevaren.  

De WHO kreeg meer kritiek te verduren tijdens de coronacrisis. Zo zou de organisatie negeren dat het virus zich verspreidt via kleine druppeltjes (aerosolen). Daarom schreven 239 wetenschappers uit verschillende landen, begin deze week een open brief aan de WHO. Zij drongen erop aan om de richtlijnen bij te werken en wezen daarbij op het gevaar van verspreiding via de aerosolen.

WHO-expert Benedetta Allegranzi erkende dinsdag op een persconferentie dat "de mogelijkheid van luchttransmissie in openbare instellingen - vooral in zeer specifieke omstandigheden zoals drukke, gesloten, slecht geventileerde instellingen, niet kan worden uitgesloten". De 1,5 meter afstand blijft echter onveranderd van kracht. Sterker nog: het gevaarlijkst blijven volgens de WHO nog altijd de grotere druppels die op korte afstand worden overgebracht, bijvoorbeeld via niezen of hoesten.

Hydroxycholoroquine
Ook om het juiste medicijn tegen corona is veel te doen geweest. Begin juni kwam de WHO in opspraak toen het besloot om na een negatieve studie te stoppen met proeven met het antimalariamedicijn hydroxycholoroquine als medicijn tegen Covid-19. De Britse krant The Guardian onthulde dat die studie gestoeld is op onbetrouwbare gegevens. Uiteindelijk trok het wetenschappelijk gerenommeerde blad The Lancet, waar de studie in gepubliceerd werd, de resultaten in.

Meer over:

who, trump, coronacrisis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.