Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WHO noemt resultaten van proef met ontstekingsremmer dexamethason 'geweldig' in strijd tegen corona

17-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Cordon Corona - vura

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat haar richtlijnen voor de behandeling van mensen met Covid-19 bijwerken na hoopvolle resultaten van een klinische proef met het medicijn dexamethason. Uit de Britse studie bleek dat deze goedkope en al lang beschikbare ontstekingsremmer ernstig zieke patiënten het leven kan redden. De WHO prees de resultaten van de klinische proef als "geweldig nieuws".

De dinsdag gepubliceerde onderzoeksresultaten toonden aan dat dexamethason het sterftecijfer met ongeveer een derde verlaagt bij de meest zieke Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. Het middel wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om ontstekingen bij ziekten zoals artritis te verminderen.

Richtlijnen voor artsen
De klinische richtlijnen van de WHO voor de behandeling van met het coronavirus besmette patiënten zijn gericht op artsen en andere medische professionals. Daarbij worden de nieuwste gegevens gebruikt om clinici te informeren over de beste aanpak van alle fasen van de ziekte.

Hoewel de resultaten van de dexamethason-studie voorlopig zijn, zeiden de onderzoekers achter het project dat het medicijn onmiddellijk de standaardbehandeling zou moet worden bij ernstig getroffen patiënten.

Alleen ernstig zieken
Voor patiënten die op de intensive care aan beademingsapparatuur liggen, bleek de behandeling het sterftecijfer met ongeveer een derde te verminderen, en voor patiënten die alleen zuurstof nodig hadden, lag het sterftecijfer ongeveer een vijfde lager, volgens de voorlopige bevindingen.

Het voordeel werd alleen gezien bij patiënten die ernstig ziek waren door Covid-19 en niet bij patiënten met een mildere variant van de ziekte.

De Britse minister van Volksgezondheid prees woensdag het gebruik van dexamethason voor de behandeling van coronaviruspatiënten als "het beste nieuws tot nu toe" in de virusuitbraak.

"Het verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk," zei gezondheidsminister Matt Hancock tegen Sky News. "Het vermindert de kans om te overlijden als je wordt beademd", zei Hancock. "Het is briljant nieuws voor iedereen."

Hij zei dat het potentieel van het medicijn voor het eerst werd opgemerkt in februari en dat er in maart positieve signalen kwamen, zodat de regering het in april begon op te kopen.

In Nederland adviseert SWAB over welke middelen artsen en ziekenhuizen eventueel zouden kunnen gebruiken in de behandeling van coronapatiënten. De voorzitter van SWAB, microbioloog Marc Bonten, gaf bij de NOS een enthousiaste reactie: "Ik durf nu al te zeggen dat dit de behandeling van covid-19-patiënten op de IC verder gaat brengen." Volgens Bonten is dexamethason een soort paardenmiddel om de afweer tot rust te brengen. Die is namelijk flink op hol geslagen bij de allerziekste coronapatiënten. "Het is een krachtige onderdrukker van een ontstekingsreactie."

Bonten verwacht dat dexamethason daarom onderdeel wordt van de standaardbehandeling van deze covid-19-patiënten. "Ik denk dat dit middel vanaf morgen wereldwijd ingezet gaat worden."

Bron: SWAB/ANP/NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.