Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'WHO niet berekend op noodsituaties'

07-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
toch-weer-eboladode-in-liberia
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is niet in staat goed te reageren op noodsituaties, zoals met de uitbraak van ebola in Afrika. Tot die conclusie komt een groep deskundigen dinsdag.
De lidstaten moeten een fonds in het leven roepen met omgerekend ongeveer 100 miljoen euro zodat de WHO beter kan reageren, aldus een aanbeveling van de groep. Volgens de deskundigen zijn grote veranderingen binnen de WHO nodig om deze weer de ,,bewaker van gezondheid in de wereld'' te maken.
De WHO erkende in april zelf ook al dat niet goed was omgegaan met de ebolacrisis, die vooral Liberia, Guinee en Sierra-Leone trof en meer dan 10.000 mensen het leven kostte. De VN-organisatie concludeerde onder andere al heel snel dat de epidemie die in 2013 begon onder controle was, ondanks waarschuwing van Artsen zonder Grenzen dat het tegendeel waar was. Traag, ontoereikend en niet fel genoeg, typeerde de WHO daarna de eigen reactie.
Volgens de groep deskundigen heeft de WHO niet de capaciteit en de cultuur voor een grote gezondheidsoperatie bij noodgevallen. Zij concluderen verder dat aanbevelingen die in 2011 zijn gedaan na de vogelgrieppandemie om de verspreiding van ziektes op te sporen en te smoren, door lang niet alle landen zijn overgenomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.