Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetgeving vangverbod op dioxinepaling in de maak

07-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vangstverbod-dioxinepaling-in-voorbereiding
Paling uit vervuilde gebieden als de grote rivieren en de Biesbosch mag binnenkort niet meer worden gevangen. De motie om een vangstverbod voor te bereiden - ingediend door de Partij voor de Dieren - kreeg de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Het Ministerie van LNV wil de visserijsector nog een kans geven en kreeg daarvoor de steun van VVD, CDA, SGP en PVV. Volgens Esther Ouwehand zal dat echter veel bureaucratie opleveren. Omdat ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op een direct vangstverbod had aangedrongen, diende zij twee moties in. De eerste om de voorbereiding van het verbod te starten zodat zodra blijkt dat de aangekondigde maatregelen niet werken, een verbod kan worden ingevoerd. De tweede motie betreft het regelmatig rapporteren aan de Kamer over de handhaving van het verbod.

Paling die wordt gevangen in de vervuilde gebieden blijkt veel meer dioxines te bevatten dan veilig is en mag niet op de markt worden gebracht. In de Zembla uitzending 'De dioxinepaling' blijkt dat binnenvissers zich niets daarvan aantrekken en de zwaar vervuilde paling al jaren bij de visboer wordt verkocht.

De VWA dringt bij LNV aan op een verbod omdat dit het meest effectief blijkt te zijn om onveilige paling te weren. Geen enkele paling uit de genoemde gebieden voldoet aan de eisen. De minister van LNV stelde echter geen wettelijke grondslag te hebben om een vangstverbod in te stellen. Door de motie moet zij wetgeving gaan voorbereiden.

Omdat het vangstverbod nog niet geldt, zal een regelmatige handhavingsrapportage naar de Kamer gaan. Het blijkt dat de handhaving van het verbod op de verkoop van dioxinepaling al jaren niet werkt. De vissers vangen volop giftige paling en kunnen dat verkopen zonder ingrijpen van de overheid. Door deze motie kan de Kamer dat scherp controleren. Met algemene stemmen werd de motie over de rapportages aangenomen. De SP heeft tegen het vangverbod gestemd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.