Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetenschappers: rookbeleid kost levens

09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lobby-moet-transparanter
Internationale wetenschappers zijn bezorgd over het terugdraaien van een aantal anti-rookmaatregelen in Nederland. Ze vrezen dat de "zwakke regels" in ons land leiden tot 145.000 extra doden door roken in 2040. Dat schrijven ze in een ingezonden brief aan het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

"Iedere dode die valt door roken, is niet alleen de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie, die continu haar dodelijk product promoot, maar ook van de overheid die het toestaat", zeggen de wetenschappers in de brief. Het gaat om medisch specialisten uit Europa, de Verenigde Staten en Canada.

Meeroken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had eerder al voorspeld dat tabak verantwoordelijk is voor 6 miljoen doden dit jaar. Daarvan zijn er meer dan 600.000 niet-rokers, die komen te overlijden door het inademen van andermans rook.

De wetenschappers schrijven in The Lancet dat Nederland ander beleid voert dan de rest van Europa. Ze hebben vooral kritiek op de uitvoering van het rookverbod in de horeca, het verwijderen cursussen voor het stoppen met roken uit het ziekenfonds en de beperkte informatie die op sigarettenpakjes staat.

Daarnaast zouden Nederlanders het minst op de hoogte zijn van de gevaren van meeroken.

Waarschuwingsafbeeldingen
Volgens Geoffrey Fong van de Universiteit van Waterloo in Canada zijn de Nederlandse maatregelen in strijd met internationale WHO-afspraken over roken, die door 170 landen zijn getekend. "De Nederlandse overheid weigert waarschuwingsafbeeldingen (zoals doorrookte longen) op pakjes te plaatsen." Fong vindt dat de rokers "aan hun lot worden overgelaten".

Een van de wetenschappers die aan de brief heeft meegeschreven, werkt voor Stivoro, de stichting tegen het roken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.