Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetenschapper wil onderzoek gezondheid kinderen in omgeving Chemours

26-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Dupont / Chemours
Er moet een bevolkingsonderzoek komen naar de gezondheid van kinderen die in de omgeving wonen van het chemiebedrijf Chemours, voorheen DuPont, in Dordrecht. Dat zegt wetenschapper Marijke de Cock van de Vrije Universiteit in Amsterdam dinsdag in het Algemeen Dagblad.
Chemours / Dupont - lage foto
In het AD zegt De Cock dat de onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgens haar tekort schieten. Ook wil ze beter kijken naar de gezondheidsschade bij volwassenen die in de omgeving van het chemieconcern wonen. De Cock: 
"Het RIVM ziet de noodzaak naar onderzoek naar individuele gezondheidsschade niet in. Ik ben het niet met het RIVM eens."
Giftig en schadelijk
Chemours, dat tot 2015 een  chemische divisie van DuPont was,  krijgt al jaren forse kritiek vanwege het werken met de giftige en schadelijk stof C8. Die werd gebruikt voor de productie van teflon. Medewerkers van DuPont Dordrecht bleken tussen 2005 en 2009 hoge concentraties C8 in hun bloed te hebben.
De Cock promoveerde op de gevolgen van deze stof voor de gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Uit haar onderzoek bleek dat deze kinderen werden geboren met kleine concentraties C8 in hun bloed. De wetenschapper wil nu gaan kijken naar vroeggeboorten en eventuele mogelijke neurologische schade bij kinderen uit de directe omgeving van de Dordtse fabriek. Bij volwassenen wil de wetenschapper onderzoeken of er eventueel effecten te meten zijn op de organen.
GenX
Inmiddels werkt het chemiebedrijf niet meer met C8. Dat is sinds 2012 verboden. Sinds het verbod werkt Chemours met GenX. Volgens Chemours is dat een minder schadelijke stof, maar toxicologen zeggen dat ook deze stof schadelijk is. Het RIVM noemt het 'aannemelijk' dat GenX giftig is voor mensen en daarbij slecht afbreekbaar, maar durft nog geen conclusie te trekken over de mate waarin het zich ophoopt in het lichaam.
Onacceptabel
Vorige week nog werd bekend dat Chemours de vergunningen voor het lozen van deze omstreden stof GenX overtreedt. In een brief aan de Tweede Kamer zei Minister Schultz dat er hard moet worden opgetreden tegen het lozen zonder vergunning. Ook D66-Kamerlid Jessica van Eijs noemde het onacceptabel en vond dat Chemours harder moet worden aangepakt. Hierover zei ze:
"Dit bedrijf trekt zich blijkbaar niks aan van wat dit betekent voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.”
Chemours ontkent illegale lozing omstreden stof GenX
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending ‘Geheimen van de chemische industrie’ is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van C8 verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. Bekijk hier een fragment uit deze uitzending:
Lees ook het artikel in het AD van dinsdag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.