Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Wet over taakstraffen overbodig

20 feb 2009
  •  
leestijd 2 minuten
moord-doodstraf-taakstraf
De Raad voor de Rechtspraak heeft kritiek op het wetsvoorstel waardoor plegers van ernstige zeden- en geweldsdelicten niet meer wegkomen met een taakstraf. De Raad vindt het wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie "overbodig, overhaast en over een staatsrechtelijke grens gaan".
Aanleiding van het wetsvoorstel was de ZEMBLA-uitzending ' Moord, doodslag, taakstraf ' van oktober 2007. Hierin was te zien dat plegers van steeds zwaardere delicten een taakstraf krijgen. Zo kreeg een scoutingleider uit Vlaardingen een taakstraf voor ontucht en het vervaardigen van kinderporno.

In juli 2008 maakte Hirsch Ballin bekend dat hij het Openbaar Ministerie had opgedragen ervoor te zorgen dat onder andere verkrachters niet langer een taakstraf krijgen opgelegd. De Raad voor de Rechtspraak adviseert de minister om eerst het effect hiervan af te wachten.
Kale taakstraf
In oktober 2008 kondigde Hirsch Ballin aan dat er een wet hierover aankwam. Vooruitlopend op die wet liet hij weten dat hij al aan dat de officieren van justitie de opdracht had gegeven geen 'kale werkstraf' te eisen bij ernstige gewelds- of zedendelicten. Het bleef wel mogelijk een combinatie van straffen te geven, zoals een taakstraf met thuisdetentie.

Naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA is de Raad voor de Rechtspraak een onderzoek gestart naar de praktijk van het opleggen van taakstraffen. "UIt dat onderzoek blijkt dat rechters alleen in uitzonderingsgevallen volstaan met het opleggen van een kale taakstraf in ernstige zaken", meldt de Raad. De rechters zouden daar ook "goede redenen" voor hebben. Daarom is er volgens de Raad geen urgente aanleiding om de mogelijheden voor de rechter in te perken.

Maatwerk
De Raad is ook bang dat het wetsvoorstel de mogelijkhede van de rechter beperkt waardoor deze minder goed maatwerk kan leveren. Dan bestaat volgens de Raad de kans dat er "uitspraken komen die geen recht doen aan de ernst van de feiten en de persoon van de dader", aldus de Raad.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.