Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Werkloos in de crisistijd.

  •  
03-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
De gemeenten Schagen, Den Helder en Hollands Kroon die werklozen met behoud van uitkering inzetten bij het taxivervoer voor leerlingen, verdringen hiermee werkenden van bestaande banen. Dit blijkt uit ZEMBLA in de aflevering ‘Werkloos in crisistijd’ van donderdag 3 oktober (Ned.2, 21.10 uur). Wethouder Blonk van de gemeente Schagen erkent dat dit gebeurt, maar zegt bewust te kiezen voor het voorrang geven aan werklozen. “Ik vind het heel vervelend voor die chauffeurs. Dat begrijp ik heel goed. Maar als je zo’n maatregel neemt, en dat hebben wij bewust gedaan, dan weet je dat het ten koste daarvan kan gaan,” zegt Blonk.
Gemeenten nemen steeds vaker in hun aanbestedingen op dat een deel van het werk verricht moet worden door mensen die al langer werkloos zijn. ‘Social return’ heet dit. Maar in het geval van de gemeente Schagen kunnen daardoor niet alle taxichauffeurs terugkeren bij de firma die de aanbesteding van het leerlingenvervoer heeft gewonnen.

Zo komt Hans Klop (54 jaar), al 17 jaar taxichauffeur, thuis te zitten en worden er werklozen opgeleid om taxichauffeur te worden. Wethouder Blonk zegt dat het voor deze chauffeurs makkelijker is om weer een baan te vinden dan voor de langdurig werklozen, maar Klop bestrijdt dat: ' Dat vind ik onzin. Het is voor mij net zo moeilijk als voor iemand in de bijstand .'

Remko Mast van de FNV is niet tegen het principe van de ‘social return’, maar vindt dat je dat alleen in sectoren moet doen waar er onvoldoende mensen te vinden zijn. ' Hier zie je dat verdringing plaatsvindt. Goede chauffeurs worden aan de kant gezet terwijl anderen hun baan gaan overnemen ,' aldus Mast.

De gemeente Sittard-Geleen heeft ook een beleid dat probeert om langdurig werklozen aan het werk te krijgen. Werklozen kunnen met behoud van uitkering aan de slag op het nieuwe distributiecentrum van PostNL. Na drie maanden kunnen ze een tijdelijk contract krijgen van maximaal 9 maanden. Daarna stopt het en moeten de werklozen weer op eigen kracht verder. Wethouder Van Rijswijk ziet het werken met behoud van uitkering als een opstap. ' Het is een investering die mensen moeten doen. En dat is prima ,' vindt de wethouder.

Raadslid Marleen van Rijsbergen van de SP is kritisch op het project. ' Ik denk dat we 50-60 mensen gewoon heel  blij hadden kunnen maken met een baan, en daardoor een toekomst met vast inkomen, een vaste baan. Dat is heel belangrijk in deze tijd ,' vindt Van Rijsbergen.

Bovendien betaalt PostNL de gemeente een minimumloon voor de werklozen die ingezet worden. Maar de gemeente hoeft de eerste drie maanden alleen maar een uitkering uit te betalen. De gemeente Sittard-Geleen verdient op deze manier geld terug dat ze normaal aan uitkeringen kwijt zou zijn.

ZEMBLA - 'Werkloos in de crisistijd' donderdag 3 oktober om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2
UWV en minister Asscher presenteren Actieplan 55-plus Werkt
Een aantal grote uitzendorganisaties gaat de komende 2 jaar samen met UWV 22.500 werkloze 55-plussers aan de slag helpen. Dat is vandaag in aanwezigheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken bij de presentatie van het Actieplan 55-plus Werkt op een Werkplein in Amsterdam. (bron: Rijksoverheid.nl )
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.