Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

'Werkende armen' kunnen moeilijk rondkomen

25 mei 2010
  •  
leestijd 1 minuten
na-105-dagen-staking-principeakkoord-schoonmakers
Vier op de tien werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen niet goed rondkomen van hun salaris. Zij kunnen hun kinderen niet geven wat ze hun zouden willen geven en zijn somber over de toekomst. Zij verwachten niet dat hun situatie de komende jaren verbetert.
Dit blijkt uit een peiling die FNV Bondgenoten heeft gehouden onder een kleine tweeduizend leden die werkzaam zijn in sectoren als de schoonnmaak, de taxi-sector, supermarkten, de postbezorging en het uitzendwerk. De meesten verdienen minder dan 1750 euro netto per maand.

Van hen zegt 16 procent maandelijks geld te moeten lenen om rond te kunnen komen. Een op de drie heeft geen geld om een keer per jaar op vakantie te gaan.

In de ZEMBLA uitzending ' Schoonmaakwoede ' geven Nicolien Herblot en Sinan Can een inkijk in de wereld van de schoonmakers. Bijvoorbeeld de heer Mouch die treinen schoonmaakt op Den Haag CS. Hij verdient 1.250 euro in de maand. Van zijn salaris moet hij ook de reiskosten betalen om op zijn werk te komen, want zoals zoveel schoonmakers krijgt hij geen reiskostenvergoeding. Om geld uit te sparen, reist hij één zone in plaats van twee met de tram, de rest loopt hij. Het half uurtje lopen per dag levert hem 20 euro in de maand op.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.