Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Werkdruk artsen in opleiding te hoog

06-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werkdruk-artsen-in-opleiding-te-hoog
De werkdruk voor arts-assistenten is te hoog. In acht op de tien ziekenhuizen worden de werk- en rusttijden voor de artsen in opleiding overschreden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie dat deze week is gepubliceerd. Het onderzoek werd in 2007 aangekondigd door minister Klink naar aanleiding van de uitzending 'Oefenen op de patiënt' van ZEMBLA.

ZEMBLA in 2007 al zien dat de werkdruk van arts-assistenten te hoog is en hun begeleiding slecht en dat hierdoor fouten worden gemaakt. Arts-assistenten vertelden in de uitzending dat ze niet kritisch durven zijn op hun begeleidend specialist want dat kan hen hun baan kosten.

Zij vertelden in ZEMBLA dat er geregeld gedreigd wordt met het ontnemen van hun opleidingsplek. De artsen in opleiding durfden niet te klagen over de werkdruk en de grote verantwoordelijkheid, omdat dat niet werd gewaardeerd door hun meerderen.

De Arbeidsinspectie zegt nu dat de medische sector het probleem erkent en maatregelen neemt. In 2010 wordt opnieuw gecontroleerd of de ziekenhuizen zich aan de regels houden.

Minister Klink heeft in de Tweede Kamer aangekondigd dat hij de subsidie wil stopzetten van opleidingen waar de artsen in opleiding te lang moeten werken. Met die maatregel hoopt hij iets te doen aan de werkdruk.

De Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding is geschrokken. De situatie is nu nog slechter dan bleek uit eerder onderzoek van de Arbeidsinspectie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.