Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wereldwijde aanpak antibioticaprobleem

27-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opnieuw-antibiotica-alarm
Bijna 40 landen gaan samenwerken om mensen aan te zetten tot verantwoord gebruik van antibiotica. Daarover zijn donderdag internationale afspraken gemaakt op de tweede dag van de internationale conferentie over antibiotica-resistentie in Den Haag. 'De experts zijn het erover eens dat antibiotica-resisentie een grote dreiging is. Maar veel mensen kennen de gevaren niet en vragen hun huisarts nog steeds om antibiotica als het niet echt nodig is. Mensen moeten weten hoe groot het probleem is,' aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).
Overmatig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan ertoe leiden dat mensen er resistent voor worden. Nederland heeft het gebruik de afgelopen 5 jaar al met 58 procent teruggedrongen, maar wil volgend jaar een reductie van 70 procent hebben bereikt.
Naast Nederland wordt het verband tussen antibioticagebruik voor dieren en resistentie bij mensen nu ook onderkend door landen als de Verenigde Staten, China en Rusland.
De conferentie in het Haagse Vredespaleis bracht een recordaantal bewindslieden van Volksgezondheid en Landbouw uit verschillende landen bijeen. De volgende conferentie zal ik Jakarta plaatsvinden.
Tijdens een interview met De NieuwsBV kon Staatssecretaris Dijksma  niet zeggen welke concrete maatsregelen de landen gaan treffen om het gebruik van antibiotica terug te dringen. Wel kon ze melden dat verschillende landen naar huis gaan met de opdracht een plan van aanpak te maken. Welke dat zullen zijn zal dan waarschijnlijk in het najaar duidelijk worden in Jakarta.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.