Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wereld Natuur Fonds actief in geboortebeperking

16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
Geboortebeperking WWF - MJ
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is actief in geboortebeperking in natuurgebieden in de derde wereld. Volgens het WWF is overbevolking een groot gevaar voor de natuur en moeten er rondom beschermde gebieden minder kinderen worden geboren. Daarom overtuigt het fonds mensen om anticonceptie te gebruiken of zich te laten steriliseren.
Het WWF heeft samen met het Amerikaans agentschap USAID en farmaceut Johnson & Johnson wereldwijd gezondheidskampen opgezet, waar ook zogenaamde ‘family planning’ projecten onderdeel van zijn. ZEMBLA onderzoekt een van de projecten in Noord-India en spreekt een dokter die voor WWF sterilisaties uitvoerde bij de inheemse bevolking. De dokter is positief over het initiatief: ‘We hebben een bevolkingsexplosie hier in India, we moeten meer mannen aanmoedigen zich te laten steriliseren.’ Volgens de arts zijn de mensen achteraf overtuigd als ze merken dat de ‘seks erg plezierig is’. Het WWF schreef ook een handleiding over hoe geboortebeperking kan worden geïntegreerd in natuurbescherming. WWF Nederland bevestigt aan ZEMBLA dat ook vandaag de dag nog drie family planning projecten lopen in Kameroen, Congo en Oeganda. WWF wil verder geen reactie op camera geven.
Verlies aan biodiversiteit
Professor Bram Büscher van de Wageningen Universiteit doet al jaren onderzoek naar natuurbehoud en is kritisch op geboortebeperking als natuurbescherming: ‘De oorzaak van het probleem wordt bij de verkeerde mensen gelegd, het probleem is veranderend landgebruik en daar hebben wij [het Westen, red.] een veel grotere rol in. Het lijkt erop dat arme mensen rondom natuurgebieden de schuld krijgen van het verlies aan biodiversiteit. Terwijl dat absoluut niet het geval is.’

Stroperij steeds bloediger
ZEMBLA onderzoekt hoe ver het Wereld Natuur Fonds gaat in de strijd voor beschermde dieren en wat de gevolgen zijn voor de lokale bevolking. In India spreekt ZEMBLA met nabestaanden van mensen die zijn omgekomen toen een dorp met harde hand werd ontruimd om plaats te maken voor natuurgebied. De afgelopen jaren is de strijd tegen stroperij steeds bloediger geworden. Parkwachters van het Kaziranga National Park in India verklaren in ZEMBLA dat ze ‘ongewenste bezoekers mogen neerschieten, zonder vragen te stellen’. Soneswar Narah van mensenrechtenorganisatie JKSS ziet van dichtbij de betrokkenheid van het WWF: ‘Alles wordt door het WWF beheerd, als een onzichtbare hand. Onder het mom van natuurbescherming creëren ze een gewelddadige omgeving’. Tussen 2014 en 2016 zijn in Kaziranga 50 mensen gedood, volgens Soneswar zitten daar veel onschuldige slachtoffers bij.
Buzzfeed
Eerder dit jaar onthult het Amerikaanse Buzzfeed dat het WWF wereldwijd parkwachters financiert die worden beschuldigd van marteling, seksueel misbruik en moord van lokale bevolking in verschillende wildparken. Het WWF zegt te schrikken van de beschuldigingen. De natuurorganisatie laat onderzoek doen en zal waar nodig maatregelen nemen.
Geboortebeperking WWF - MJ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.