Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weinig zicht politietop op wapenvergunningen

02-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tien-labiele-amsterdammers-moeten-wapenvergunning-inleveren
De korpschefs van de meeste politieregio's hebben nauwelijks overzicht over hoe hun korps toezicht houdt op verstrekte wapenvergunningen.

De uitkomsten van controles door de afdeling die binnen een korps over de vergunningen gaat, worden niet vergeleken binnen die van voorgaande jaren of met die van andere korpsen. Doordat de uitkomsten niet vergeleken worden, weten korpschefs niet of hun beleid goed is of niet. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek.

Zo kunnen ze niet oordelen of bijvoorbeeld meer huisbezoeken moeten plaatsvinden, strenger moet worden gecontroleerd en of mensen hun wapens sneller zouden moeten inleveren.

Registratiesysteem
De problemen worden volgens de NOS veroorzaakt door het registratiesysteem, dat alleen is gericht op het verwerken van de vergunningverlening. Managementinformatie, zoals het totaal aantal controles in het lopende jaar of het actuele aantal ingenomen wapens, kan dit systeem echter niet leveren.

Het gebrek aan overzicht werd in 2009 al aan de kaak gesteld door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. De politie onderzoekt sindsdien waar ze behoefte aan heeft.

Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen
De afdeling Bijzondere Wetten van de politie is verantwoordelijk voor de wapenvergunningen. Zij bepaalt wie geschikt is om wapens te bezitten. Maar hoe bepaal je dat? Wat als iemand psychische problemen heeft? Politieagent W. de Gans, coördinator Bijzondere Wetten Noordwest Veluwe zegt in ZEMBLA - De schietclub": ‘Dat is lastig. Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen. Wij hebben daar geen zicht op. (…) Ik ben geen arts, ik kan dat niet bepalen.’

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.