Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weinig vertrouwen in wethouder in kwestie rond ouderen in IJlst

29-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Oude bomen moet je niet verplanten deel 2

Het gemeentebestuur moet beslissen of het wooncomplex voor ouderen in IJlst, genaamd Nij Ylostins, een monumentenstatus krijgt en daardoor niet kan worden gesloopt, zoals de woningbouwcorporatie Elkien wil. Maar er is weinig vertrouwen in de verantwoordelijk wethouder Erik Faber, zo schrijft de Leeuwarder Courant.  

“Wethouder Faber heeft een uitgesproken voorkeur. Dat geeft geen goed gevoel. Faber is de regie kwijt”, zegt raadslid Habtamu de Hoop van PvdA tegen de Leeuwarder Courant. Naast PvdA hebben ook de fracties van FNP en de Wind vragen aangekondigd over de kwestie.

Wat is er aan de hand?
In de ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten - deel II’ is te zien hoe de onrust onder de bejaarde bewoners van Nij Ylostins toeneemt, wanneer woningbouwvereniging Elkien besluit het pand waar de ouderen in tevredenheid samenwonen, te slopen.

In eerste instantie wil Elkien het gebouw in één keer afbreken. Die aankondiging zorgde voor veel onrust omdat het zou betekenen dat de ouderen IJlst, waar ze vaak al hun hele leven wonen, moeten verlaten. De ouderen komen in verzet en uiteindelijk leidde de strijd van de ouderen ertoe dat Elkien koos voor gefaseerde sloop, waardoor de bewoners in IJlst kunnen blijven.

Monumentenaanvraag
Maar een betrokkene bij de ouderen diende de monumentaanvraag in om de sloop van het pand helemaal tegen te houden. De monumentencommissie van Hûs en Hiem heeft de gemeente inmiddels geadviseerd om van woonvoorziening Nij Ylostins in IJlst een monument te maken. Het gemeentebestuur moet nu beslissen of ze dit advies overneemt.

De angst is volgens de Leeuwarder Courant groot dat het college, ondanks het positieve advies van Hûs en Hiem, toch geen monumentenstatus verleent. Wethouder Faber zou een nauwe band hebben met Elkien-directeur Harro Eppinga. De wethouder was 20 november samen met Eppinga op bezoek in Nij Ylostins en zou in een gesprek met bewoners hebben laten doorschemeren dat nieuwbouw de beste optie zou zijn. De wethouder zelf ontkent dit in de Leeuwarder Courant en zegt ‘neutraal’ te zijn.

Besluit
De Hoop van PvdA zegt: “Het monumentenadvies van Hús en Hiem wordt bijna altijd gevolgd. De wethouder moet wel met een heel goede verklaring komen om dit advies naast zich neer te leggen.” De wethouder gaat 7 december langs bij de ouderen om te vragen hoe zij de toekomst zien. Wanneer het gemeentebestuur uiteindelijk een besluit neemt over de monumentenstatus is nog niet duidelijk.

Kijk terug: 'Oude bomen moet je niet verplanten - deel II'


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.