Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opnieuw uitstel Lelystad Airport: ‘Niet langer haalbaar’

02-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Lelystad Airport
De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet in april 2020 plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning "niet langer haalbaar" is.
De opening van het vliegveld is uitgesteld, omdat de Raad van State onlangs heeft geoordeeld dat stikstof moet worden teruggedrongen in kwetsbare gebieden. De natuurgebieden, zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen, liggen dichtbij de luchthaven.
De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt als Lelystad Airport er komt.
‘Bijzonder goed nieuws’
De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL), waarin achttien organisaties zich hebben verenigd, vinden het “bijzonder goed nieuws”. SATL concludeert dat "het ministerie van Infrastructuur en minister Cora van Nieuwenhuizen wederom hun dossier niet op orde blijken te hebben." 
Bijzonder goed nieuws: #LelystadAirport wordt voor de 3e keer uitgesteld. Geen opening in 2020. Wederom blijkt @MinIenW en @CvNieuwenhuizen dossier niet op orde te hebben. pic.twitter.com/u8KJX8pwQ5
Red de Veluwe was een van de eersten die in het geweer kwam tegen uitbreiding van Lelystad. De actiegroep gaat "vrolijk de zomer in, maar niet stilzitten." "We blijven ons verzetten tegen een vliegveld dat er doorheen wordt gedrukt."
De gemeente Lelystad is "zeer teleurgesteld" dat Lelystad Airport niet in april 2020 opengaat, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Wethouder Janneke Sparreboom wijst erop dat het al de derde keer is dat de opening wordt uitgesteld. "Ons vertrouwen wordt zwaar op de proef gesteld", aldus Sparreboom.
Lees ook: Vliegtuigen rond Lelystad Airport maken meer lawaai dan berekend
'Plannen moeten van de baan'
GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP zijn tegen de uitbreiding van het vliegveld. "Alle seinen staan op rood voor Lelystad Airport", aldus Suzanne Kröger van GroenLinks. "De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan."
Luchtruim niet geschikt
In de uitzending ‘Vliegveld Nederland’ (2017) onthulde ZEMBLA dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat ZEMBLA in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen.

Bekijk de uitzending 'Vliegveld Nederland':
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.