Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer meer vervuilende auto's op de weg

26-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stikken-langs-de-snelweg
In Nederland rijden weer vaker minder zuinige auto's op de weg. Omdat fiscale voordeelregelingen zijn geschrapt, lopen consumenten minder warm voor zuinigere auto's. Volgens brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging is het effect van het gewijzigde beleid per 1 januari duidelijk zichtbaar.
Nederland was vorig jaar, net als de twee voorgaande jaren, nog wel koploper in Europa op het gebied van zuinige auto's. Sinds 2010 was de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in Nederland gedaald. Vorig jaar was de uitstoot gemiddeld 101 gram per kilometer. Dit jaar ligt de gemiddelde CO2-uitstoot echter op 110 gram per kilometer.
Volgens de brancheverenigingen is het daarmee nog maar de vraag of Nederland dit jaar nog een plek in de Europese top 3 gaat innemen. Door bovenmatig nationaal fiscaal beleid is de automarkt in Nederland de afgelopen jaren ernstig verstoord, menen ze.
Voor zeer zuinige auto’s, met of zonder stekker, die in 2015 op kenteken werden gezet, golden nog bijtellingstarieven van 7 of 14 procent. Dit jaar geldt voor de allerzuinigste modellen, volledig elektrische auto's uitgezonderd, een bijtellingstarief van 15 procent en voor minder zuinige auto’s 21 of 25 procent. Voor auto's die volledig elektrisch rijden geldt een tarief van 4 procent.
Vanaf 2017 zijn er nog maar twee tarieven: 4 procent voor vol elektrisch en 22 procent voor alle overige modellen. De brancheverenigingen verwachten dat eind dit jaar een run zal ontstaan op de auto’s die nog voor 15 procent bijtelling in aanmerking komen.

In een onlangs verschenen rapport van Milieudefensie staat dat de luchtkwaliteit in Nederland niet voldoet aan de Europese normen. Er zit op tal van plaatsen meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.