Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer GenX aangetroffen, deze keer in grote rioolwaterzuivering

17-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Rioolwaterzuivering Bath, afbeelding Waterschap Brabantse Delta
In het rioolwater en het gezuiverde water van de grootste zuiveringsinstallatie in Midden- en West Brabant zijn verhoogde concentraties van het giftige GenX aangetroffen. Dat meldt Waterschap Brabantse Delta die uit voorzorg zijn zes grootste installaties onderzocht. Bestuurslid Kees de Jong over de vondst: “Dit soort kunstmatige stoffen kunnen zuiveringen niet eruit halen en komen dus in de natuur terecht. Dat willen we niet.”
Rioolwaterzuivering Bath, afbeelding Waterschap Brabantse Delta
De concentraties GenX vallen binnen de drinkwaternorm. Bovendien komt het gezuiverde water terecht in de Westerschelde waar door verdunning de sporen nauwelijks effect hebben. Het water wordt niet gebruikt als drinkwater. Toch wil het waterschap de bron van de verontreiniging vinden. “We zetten alles op alles om zo snel mogelijk de bron te vinden.
‘Geheimen van de chemische industrie’
De zaken tegen DuPont
Eerder werd duidelijk dat het bedrijf Chemours/DuPont in Dordrecht illegaal GenX loosde. In de ZEMBLA-uitzending  ‘Geheimen van de chemische industrie’  is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. 
Waterschap Brabantse Delta maakt zich net als andere waterschappen zorgen, want het waterschap ziet een nieuw probleem ontstaan: de toenemende hoeveelheid kunstmatige stoffen en microverontreinigingen in afvalwater. “Iedere minuut wordt een nieuwe kunstmatige stof ontwikkeld. We weten niet wat er precies aan microverontreinigingen via ons rioolwater in de natuur terecht komt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.