Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer 15 jaar cel voor moord Pascal Keijzer

16-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2164 keer bekeken
  •  
uitgelicht-tienerdealers
AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de 38-jarige Emiel T. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op de 16-jarige Pascal Keijzer uit Hoogkarspel. T. stak Keijzer op koninginnedag in de gemeente Wervershoof in zijn hals. Kort daarna overreed hij hem met zijn auto. Het hof kwalificeerde het misdrijf als moord.

Het hof veroordeelde medeverdachte Michel van B. (43) tot zes jaar cel. In zijn geval verklaarde het hof diefstal met geweld met dodelijk gevolg bewezen. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. De rechtbank in Alkmaar legde T. in eerste aanleg vijftien jaar op en Van B. acht jaar.

Pascal Keijzer was een jeugdige drugshandelaar. Emiel T. wilde hem op de bewuste dag beroven van zijn handelswaar en zijn geld. In het verleden zou Keijzer drugs van slechte kwaliteit aan T. hebben verkocht. Het hof is bij het vellen van zijn oordeel uitgegaan van het relaas van verdachte Van B., die opening van zaken heeft gegeven. Aan de lezing van T., die getracht heeft zichzelf vrij te pleiten door Van B. te beschuldigen van excessief geweld, hechtte het hof geen geloof. Het hof hekelde het feit dat T. geen enkele compassie heeft getoond met de nabestaanden van Pascal Keijzer.

In ZEMBLA's ' Tienerdealers '  praten de vrienden van Pascal Keijzer openlijk over zijn dood. Het zijn beladen gesprekken, want er heerst angst. Angst voor herkenning, over wat familie en ‘de buurt’ wel niet zeggen. Maar ook angst voor vergelding, want ondanks dat ‘iedereen het doet’, en veel jongeren met de telefoonnummers van hun dealers in hun mobiele telefoon rondlopen, vinden ze het spannend om erover te praten uit vrees voor represailles.

T. en Van B. zijn, nadat Keijzer was neergestoken en ernstig gewond op de grond lag, aanvankelijk weggereden. Na een paar honderd meter bedacht T. zich en keerde hij de auto. Het tweetal reed terug. Van B. werd opgedragen de auto te verlaten om een telefoon te zoeken. T. reed daarop over Keijzer heen. Volgens het hof is komen vast te staan dat Pascal Keijzer daardoor om het leven is gekomen. Bruut en laf, zo omschreef het hof de manier waarop de verdachten Keijzer hebben aangevallen.

Meer over:

tienerdealers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.