Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wederhoor ProRail en aannemers bij uitzending 'Het stofspoor'

08-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1644 keer bekeken
  •  
Spoor

In de uitzending ‘Het stofspoor’ blijkt dat spoorwerkers al zeker tien jaar lang blootgesteld worden aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. De aannemers op het spoor en ProRail hebben ons schriftelijk een reactie gestuurd.

ProRail is al meermaals in rapporten geadviseerd om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar volgde dit advies tot nu toe niet op. Daarmee overtreden ze volgens de rapporten en deskundigen al jarenlang de wet en voldoen ze niet aan de zorgplicht. ProRail wilde niet voor camera reageren, maar stuurde wel een schriftelijke reactie:

De reactie van Bouwend Nederland namens de aannemers BAM, Dura Vermeer en VolkerRail en de reactie van de aannemers Strukton en Swietelsky staan in het volgende document:

De zogenaamde ‘Bestone’ van Bontrup is op dit moment de meest gebruikte steen voor spoorballast. Als de adviezen over bronaanpak worden opgevolgd, kan dit betekenen dat er andere stenen op het spoor zullen worden gebruikt. We hebben Bontrup gevraagd wat ze hiervan vinden, dit is hun reactie: 

"De eisen voor spoorballast worden in Nederland door ProRail opgesteld, waarbij voor stof de strengste categorie uit de Europese norm wordt gehanteerd. Bedstone® is geschikt als spoorballast omdat het aan al die eisen voldoet en daarmee bijdraagt aan een betrouwbaar, veilig en duurzaam spoorwegnetwerk. Vragen over specificaties en veiligheidsmaatregelen kun je volgens mij beter aan ProRail stellen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.