Zembla

Wederhoor bij uitzending 'Stoppen met de pillen'

  •  
15-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1412 keer bekeken
  •  
de-piekerpil
In de uitzending ‘Stoppen met de pillen’ laten we zien dat patiënten die niet meer depressief zijn, toch antidepressiva blijven slikken. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wijt dat voor een belangrijk deel aan de beperkte beschikbaarheid van afbouwmedicatie en aan zorgverzekeraars die de noodzakelijke pillen nog steeds niet willen vergoeden.

We hebben bij de 4 grootste verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor zo'n 80% van de verzekerden, opgevraagd hoe vaak ze individuele afbouwtrajecten in 2020 hebben vergoed. Ook hebben we VGZ en Menzis om een interview verzocht. Beide zorgverzekeraars wilden niet voor camera reageren, maar stuurden wel schriftelijke antwoorden. Dit zijn de volledige reacties van de zorgverzekeraars:

Reacties van zorgverzekeraars Menzis, CZ, Zilveren Kruis, VGZ

De reactie van Menzis:
De reactie van VGZ:
De reactie van het Zilveren Kruis:
De reactie van CZ:

Zorgverzekeraars Nederland

Ook Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van zorgverzekeraars, wilde geen interview geven. Hun schriftelijke antwoorden staan in het volgende document:  

Belangenorganisatie farmaceuten Bogin

Afbouwmedicatie met de noodzakelijke lagere doseringen wordt niet door de farmaceutische industrie gemaakt. Bogin, de belangenorganisatie van farmaceuten die nu antidepressiva produceren, bevestigt dat dit “economisch niet rendabel” is. Hier hun reactie:  

Huisartsen Genootschap

Lees hier ook de complete reactie van het Nederlands Huisartsen Genootschap:

NVvP

Lees hier ook de schriftelijke reacties van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, in aanloop naar het interview:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.