Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wederhoor bij uitzending over brandgevaarlijke gevels

06-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4283 keer bekeken
  •  
wederhoor_kingspan2
In de Zembla-uitzending ‘Brandende belangen’ wilden niet alle partijen voor camera reageren. In dit artikel vind je de schriftelijke reacties en antwoorden op vragen die Zembla voorlegde aan Kingspan, Celotex en NEN.

Kingspan

Het Britse onderzoek naar de brand in Grenfell Tower heeft aan het licht gebracht dat het producenten van kunststofisolatie regelmatig niet lukte om voor de grootschalige brandtest te slagen. Kingspan, wiens isolatieschuim in kleine hoeveelheid op de gevel van de Londense Grenfell Tower zat, voerde in 2007 zo’n grootschalige brandtest uit. In een intern rapport van het bedrijf werd de uitkomst omschreven als ‘razende vuurzee’. Kingspan hield dat rapport geheim. Hetzelfde bedrijf levert isolatiemateriaal in Nederland, zo blijkt uit de uitzending. In het document hieronder lees je de schriftelijke reactie van Kingspan:

Celotex

Volgens de Britse onderzoekscommissie speelden niet alleen de gevelplaten van Grenfell Tower, maar ook de kunststofisolatie die daarachter zat, een rol bij de brand. Het merendeel van het isolatiemateriaal kwam van het bedrijf Celotex. Lees de reactie van Celotex:

NEN

Bij NEN, het koninklijke normalisatie-instituut in Delft, worden de normen vastgesteld voor de brandveiligheid van bouwmaterialen. Dat gebeurt in normcommissies. In de uitzending zeggen deskundigen dat de NEN-commissie die normen opstelt voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal, niet onafhankelijk is en sterk beïnvloed wordt door producenten. Lees het wederhoor van NEN.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.