Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Webwinkels staken verkoop grondstof GHB

09-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
webwinkels-staken-verkoop-grondstof-ghb
Vrijwel alle grote online-aanbieders van GBL, een belangrijke grondstof voor de partydrug GHB, hebben na een waarschuwing van politie en justitie de handel hierin stopgezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag gemeld.
Met een e-mailoffensief hebben OM en politie 22 grote GBL-handelaren in september opgeroepen te stoppen met de verkoop van het spul. Volgens het OM blijft één webwinkel desondanks verkopen, met een strafrechtelijk onderzoek als gevolg.
GHB staat sinds vorig jaar in de Opiumwet op de lijst met harddrugs, waardoor ook de handel in grondstof GBL aangepakt kan worden. Verkopers maken zich mogelijk schuldig aan voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB. Daarop staat een maximum celstraf van 6 jaar.
De stilgevallen handel in GBL heeft de prijs van GHB de afgelopen 3 maanden flink opgedreven, heeft justitie vastgesteld.
Dinsdag staat in Assen een GBL-handelaar uit Roden terecht. De politie arresteerde hem in september vorig jaar en legde beslag op 42.000 liter GBL. Na zijn voorlopige vrijlating zette hij zijn handel voort, aldus het OM. In januari pakte de politie de 36-jarige man opnieuw op; sindsdien is hij in voorarrest gebleven.
In augustus is voor het eerst een GBL-handelaar veroordeeld.

(bron:ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.