Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Website tegen kindermisbruik bij vrijwilligersorganisaties

11-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
website-tegen-kindermisbruik-bij-vrijwilligersorganisaties
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en minister Hirsch Ballin van Justitie hebben de website 'In veilige handen' gelanceerd. Hierop staat een pakket aan maatregelen om seksueel misbruik van minderjarigen in vrijwilligersorganisaties te voorkomen.

In de uitzending 'Pedoseksualiteit geen bezwaar' van 11 januari 2009 liet ZEMBLA zien dat een clown die zijn handen niet thuis kon houden steeds opnieuw aan de slag kon bij vrijwilligersorganisaties om met kinderen te werken. De organisaties vroegen niet naar zijn verleden. Uit gesprekken die ZEMBLA voerde met de vrijwilligersorganisaties blijkt dat zij weinig of niets doen om pedoseksuelen buiten de deur te houden.

Ook uit een inventarisatie van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) blijkt dat pedofielen gebruik maken gebruik van het gebrek aan beleid en kennis bij de duizenden clubs en verenigingen. Voorvallen in het vrijwilligerswerk de laatste jaren maken duidelijk dat het om meer dan een enkel incident gaat.

De maatregelen die op de website www.inveiligehanden.nl staat, helpen organisaties om achter de schermen alles zo te regelen dat minderjarigen in veilige handen zijn binnen het vrijwilligerswerk.

Minister Hirsch Ballin schreef al op 13 november 2007 aan de Kamer dat het voorkomen van seksueel misbruik of ongewenst gedrag  een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Verenigingen en organisaties moeten daartoe een goed preventiebeleid voeren. Om hen daarbij te ondersteunen staat op de website inveiligehanden.nl onder andere een stappenplan dat organisaties kunnen gebruiken wanneer seksueel misbruik bij minderjarigen is geconstateerd. Ook staan er cijfers en feiten over seksueel misbruik.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.