Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Webcamzaak Aydin C. aangehouden

02-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zaak-rond-canadese-amanda-todd-voor-rechter
De zogeheten webcamzaak tegen verdachte Aydin C. is toch uitgesteld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten. Het uitstel is noodzakelijk omdat de advocaat van C., Robert Malewicz, de verdediging van zijn cliënt donderdag een dag voor het begin van het proces heeft neergelegd. Malewicz vindt dat hij te weinig voorbereidingstijd voor het proces heeft gekregen.
C. (38) staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Ze pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.
De rechtbank hoopte aanvankelijk nog maandagmiddag een nieuwe advocaat voor C. te hebben gevonden, maar dat lukte niet. Rechtsbijstand voor hem vinden de rechters wel nodig om door te gaan met het proces.
Malewicz nam de verdediging een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat. ,,Mijn cliënt steunt deze stap'', reageerde de advocaat donderdag op zijn terugtrekking. ,,Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren.'' (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.