Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Webcam-afperser Aydin C. moet hoger beroep bijwonen

05-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Robert Malewicz ANP
Webcam-afperser Aydin C. kwam maandagochtend uit protest niet naar het gerechtshof in Amsterdam voor de start van het hoger beroep in zijn zaak. Hij moet vanaf komende donderdag als het hoger beroep behandeld wordt, wel verplicht aanwezig zijn. Dit besloot het gerechtshof in Amsterdam maandagmorgen op aandringen van het Openbaar Ministerie (OM).
De veertigjarige C. had eerder op de ochtend zijn advocaat Robert Malewicz laten weten niet te komen uit protest tegen het hof, dat een reeks onderzoekswensen van hem afwees. C. klaagt al jaren over vooringenomenheid bij de autoriteiten. Bij de rechtbank hield hij het bij een korte ontkenning, om zich vervolgens op zijn zwijgrecht te beroepen.  Advocaat Malewicz heeft maandag namens zijn cliënt Aydin C. een ultieme poging gedaan toegang te krijgen tot alle digitale onderzoeksinformatie die justitie in het onderzoek naar C. heeft verzameld. 
Ophalen uit cel
De officieren van justitie vroegen C. per direct te laten ophalen uit zijn cel, maar dat vond het hof niet noodzakelijk. Vanaf donderdag komen de afpersingen en digitale stalking van jonge meisjes en mannen aan de orde. Maandag gaat het vooral om andere verdenkingen, zoals oplichting, valsheid in geschrifte en drugsbezit.
C. kreeg vorig jaar bijna elf jaar cel wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs.
Amanda Todd
Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Canada wil C. in die zaak zelf berechten. Eerder gaf de Hoge Raad al groen licht voor zijn uitlevering. Maandag bevestigde Malewicz dat de minister dit besluit heeft bekrachtigd. C.'s berechting in Canada voor de zaak-Todd is daarmee onherroepelijk.
Eind 2014 zond ZEMBLA  een reconstructie  uit van het noodlottige levensverhaal van Amanda Todd. Jaren werd ze gechanteerd door een onbekende via internet. Hij had een naaktfoto van haar weten te maken die hij naar al haar vrienden stuurde. Amanda werd ermee gepest op school, raakte in een isolement en werd depressief. Zelfs toen ze van school veranderde, wist hij haar nog te vinden om haar opnieuw onder druk te zetten. Die druk werd haar uiteindelijk teveel en in oktober 2012 maakte ze een einde aan haar leven.
Malewizc wil meer informatie
Advocaat Malewizc deed maandag alsnog een poging om meer onderzoeksinformatie los te krijgen in de zaak. Hij beriep zich op uitspraken van het Europees Hof, dat de autoriteiten in lidstaten volgens hem in verschillende zaken al heeft verplicht "zowel alle belastende als ontlastende informatie" bij strafzaken te betrekken, waarbij de verdediging "de relevantie van al het materiaal" moet kunnen beoordelen.
Volgens Malewicz ligt er in de zaak zo'n immense berg met data, dat niet duidelijk is of alle belastende en ontlastende informatie in de processtukken is beland. Hij beklaagde zich erover dat de verdediging van C. voortdurend inzage in de gegevens wordt geweigerd.
Het Openbaar Ministerie reageert maandag in de tweede helft van de middag op het verzoek. Daarna neemt het hof een beslissing.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.