Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘We zijn voor de gek gehouden’: oerbossen gekapt voor biomassa

07-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9012 keer bekeken
  •  
Biomassa - MJ
Een nieuw rapport bewijst dat voor gesubsidieerde biomassa in Nederland, honderden jaren oud oerbos in Estland wordt gekapt en dus niet alleen afvalhout en resthout wordt gebruikt. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk kenniscentrum SOMO.
Het gaat daarbij om boskap in Natura 2000-gebieden, en bossen op veengronden waarin veel CO2 ligt opgeslagen. Zo werd er oerbos met honderden jaren oude dennenbomen en bedreigde schimmelsoorten gekapt. 

Ook documenteerden de onderzoekers kaalkap in leefgebieden van zeldzame en bedreigde vogels zoals de drieteenspecht, het hazelhoen en de roodhalsvliegenvanger.

Subsidie terughalen

PvdA'er Joris Thijssen reageert: “Volgens mij zijn we gewoon voor de gek gehouden”. Het Kamerlid wil de al verstrekte subsidies terug bij sjoemelende energiebedrijven. Demissionair-staatssecretaris Yesilgöz is daartoe "uiteraard" bereid, als er zaken niet volgens de afspraken zijn gegaan. "Maar laat me dat eerst even goed uitzoeken.”
In opdracht van Greenpeace onderzocht SOMO of houtpellets die worden gebruikt voor de bijstook in Nederlandse elektriciteitscentrales wel voldoen aan deze Nederlandse criteria voor duurzame biomassa. “Het rapport richt zich specifiek op de productie van houtpellets in Estland door het Estse bedrijf Graanul Invest. Dit is een toonaangevende leverancier aan de Nederlandse markt en Europa’s belangrijkste producent van houtpellets”, schrijft het kenniscentrum.

Reactie natuurorganisaties en Kamerleden

Voor vijf natuurorganisaties zijn de bevindingen aanleiding om hun steun voor biomassa als duurzame energiebron in te trekken. Zij vinden dat daar per direct geen subsidie meer voor moet worden gegeven.

Meerdere fracties in de Tweede kamer stelden vragen naar aanleiding van het rapport, opgesteld in opdracht van Greenpeace. "Er is niets duurzaam aan het verbranden van bomen", aldus Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. "Dit rapport wijst daar nog eens op, bevestigt wat wij al eerder zagen." Zij pleit voor een verbod op de grootschalige import van zogenoemde houtige biomassa.

Reactie branchevereniging Energie-Nederland

Energie-Nederland zegt kennis te hebben genomen van het rapport dat door SOMO is opgesteld en het besluit van de milieuorganisaties om uit het Convenant Duurzame Biomassa te stappen. "We zijn verbaasd dat dit niet eerder in de overleggen die we met elkaar hebben is besproken of aangekondigd."

De branchevereniging zegt verder dat de zaken die uit het rapport naar voren komen niet te verenigen zijn met de strenge duurzaamheidseisen die in Nederland zijn overeengekomen. Er zijn afspraken gemaakt om te waarborgen dat de gebruikte biomassa aan die eisen voldoet. Die waarborg heeft de basis in door de overheid goedgekeurde certificaten en door verificatie van onafhankelijke deskundigen. De energiebedrijven gaan er dan ook vanuit dat de biomassa niet door hen is gebruikt, aldus Energie-Nederland.

In 2017 al bewijs voor boskap

In de Zembla-uitzending ‘Bos als brandstof’ uit maart 2017 bleek al dat de Nederlandse bossen de vraag naar biomassa niet aankunnen. Energiemaatschappijen zijn aangewezen op import van hout uit onder andere de Baltische Staten, Canada en de VS. En hoewel afgesproken is dat energiebedrijven daarvoor alleen maar resthout uit duurzaam beheerde bossen mogen gebruiken, bleek in de Zembla-uitzending uit 2017 al dat er in de praktijk hele bossen worden kaalgekapt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Kijk 'Bos als brandstof':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.