Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wapenvergunningen ingetrokken vanwege gedwongen opname

29-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
de-schietclub
Tristan van der V. niet enig schietsport-lid met psychiatrisch verleden
Twee leden van een schietclub zijn de afgelopen maanden uit hun vereniging gezet, omdat ze een gedwongen opname in de psychiatrie hebben gehad. Dat meldt directeur Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) in de uitzending van ZEMBLA - 'De schietclub'

Drie meldingen
In totaal zijn er de afgelopen maanden drie meldingen binnengekomen. Onderzoek door de KNSA en de politie heeft tot de beslissing geleid de twee leden te royeren en hun wapenverlof in te trekken. Duisterhof:”We hebben alle drie de meldingen onderzocht en bij twee van de drie gevallen hebben we in overleg met de vereniging en in overleg met de politie besloten dat ze niet langer lid kunnen zijn van een schietvereniging”.

Gedwongen opname
Ook Tristan van der V. had een gedwongen opname in de psychiatrie gehad en was lid van een schietsportvereniging. Duisterhof:”Ze hadden in ieder geval een gedwongen opname in het verleden gehad. Dit zijn de zogenaamde ‘lone wolfs’. Mensen die een psychiatrisch verleden hebben (zoals Breivik in Noorwegen). Mensen die geen strafbare feiten gepleegd hebben, maar toch gevaarlijk kunnen zijn voor de samenleving”.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.