Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wapens te koop

  •  
13-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1032 keer bekeken
  •  
Per jaar worden meer dan tienduizend wapens Nederland binnengesmokkeld. ZEMBLA reisde naar Tsjechië, één van de landen waar veel wapens vandaan komen. De politie blijkt daar weinig prioriteit te geven aan wapenbestrijding en het wordt daarom steeds gemakkelijker partijen vuurwapens naar Nederland te krijgen, zo zegt een voormalig politiechef in Tsjechië.

Maar ook de springstof semtex blijkt te koop op de zwarte markt. De Nederlandse politie wil meer bevoegdheden om dit probleem aan te pakken.

Korpschef Ruud Bik, portefeuillehouder vuurwapenbestrijding van de raad van hoofdcommissarissen, zegt in ZEMBLA dat de Nederlandse politie  onvoldoende bevoegdheden heeft om smokkel van illegale wapens te bestrijden. De politie en Koninklijke Marechaussee moeten meer mogelijkheden krijgen om verkeer op snelwegen, bij benzinestations en op spoorwegstations te controleren, aldus Bik.
Verdenking
Nu nog heeft de politie altijd een concrete verdenking nodig om bijvoorbeeld een kofferbak te openen. Anders is er sprake van onrechtmatig verkregen bewijs. Met het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa heeft de Nederlandse opsporing te weinig in handen om op te treden, aldus de korpschef.

Gerrit van de Kamp van politievakorganisatie ACP zegt dat snel actie tegen deze wapensmokkel geboden is, omdat het te vaak voorkomt dat verdachten een vuurwapen bij zich hebben en de drempel om die te gebruiken lager wordt.   
 
Smokkel loopt uit de hand
Tsjechië is een van de landen waar illegale wapens vandaan komen. Volgens Libor Gregor - een voormalig hoofd van de Tsjechische politie-eenheid die illegale vuurwapenhandel bestrijdt -  loopt de smokkel van wapens momenteel uit de hand. Niet alleen vuurwapens, maar ook de springstof Semtex wordt in Tsjechië verhandeld en steeds gemakkelijker naar Nederland gesmokkeld.

Gregor stelt dat het Tsjechische lidmaatschap van de EU en het wegvallen van de grenscontroles niet de enige oorzaken zijn. De Tsjechische politie heeft de afgelopen twee jaren steeds minder interesse getoond in de bestrijding van deze criminaliteit. De afdeling illegale wapenbestrijding is volgens Gregor twee jaar geleden uit elkaar gevallen. Ook de internationale samenwerking om smokkel aan te pakken is na 2003 alleen maar minder geworden, zo stelt Gregor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.