Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Wanorde bij NZa: medische gegevens onveilig, klokkenluider genegeerd

10 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
fnv-verzuimbegeleiding-is-verworden-tot-een-corrupt-systeem
Medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie van zorgverzekeraars en zorgverleners zijn niet veilig bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder op de zorgsector schendt daarmee al jaren de eigen regels over informatiebeveiliging en de Wet bescherming persoonsgegevens.
Dat blijkt uit een 600 pagina’s tellend bezwaarschrift geschreven door Arthur Gotlieb, senior beleidsmedewerker van de NZa. In zijn dossier, in handen van deze krant, beschrijft Gotlieb hoe hij intern de klok luidde en hoe zijn managers alle middelen inzetten om hem kwijt te raken. Nadat Gotlieb zijn bezwaarschrift in januari dit jaar had ingeleverd bij de leiding van de NZa, pleegde hij zelfmoord. Hij werd 50 jaar. Uit zijn dossier blijkt dat hij de afgelopen jaren meerdere malen waarschuwde voor de lekken in de ICT-beveiliging. Zijn leidinggevenden hebben daar vaak niet op gereageerd.

Lees het volledige artikel op de NRC website.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.