Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wachten op de zuster

  •  
22-04-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
wachten-op-de-zuster
Familie van vijf demente bewoners van het verpleeghuis De Twaalf Hoven in Winsum stapt  vrijdag 23 juni naar de rechter. Ze zijn zeer ontevreden over de geleverde zorg. Voor de documentaire 'Wachten op de zuster' filmde Zembla in dat Groningse verpleeghuis en registreerde er onder meer hoe een bewoner wordt vastgebonden omdat er te weinig toezicht is door personeelsgebrek.
Zembla laat in 'Wachten op de zuster' zien dat bewoners van De Twaalf Hoven door personeelsgebrek niet meer naar buiten komen. Ook kunnen zij nog maar één keer per week onder de douche. Toezicht in de huiskamers is er ook nauwelijks waardoor zich wekelijks valpartijen voordoen, met soms ziekenhuisopname tot gevolg. Bewoners die door hun ziekte slecht ter been zijn, worden in speciale stoelen vastgezet of soms letterlijk vastgebonden, om valpartijen te voorkomen.
Permanent toezicht
"Ze zitten letterlijk gevangen", zegt familielid L. Toren. Haar 91-jarige moeder woont in het verpleeghuis. Mevrouw Toren stapt samen met familieleden van vier andere bewoners vrijdag naar de rechter. Ze eisen dat hun familieleden elke dag de mogelijkheid moeten hebben om te douchen en naar buiten moeten kunnen. Daarnaast eisen ze dat er onmiddellijk permanent toezicht komt op de huiskamers.

De rechtzaak dient vrijdag in Groningen. Advocaat A. Wijnberg van de familieleden zegt in Zembla dat als de eisen door de rechter worden ingewilligd, ook bewoners van andere verpleeghuizen recht hebben op die verbeteringen. "Dan kan minister Zalm zijn borst nat maken, want dan gaat het om heel veel geld", aldus Wijnberg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.