Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Waarom de uitspraak in klimaatzaak tegen Shell zo belangrijk is

26-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  
shell_rechtszaak

De rechtbank in Den Haag doet vanmiddag om 15.00 uur uitspraak in de klimaatzaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. De eisers hopen de olie- en gasgigant te dwingen tot een drastische vermindering van zijn CO2-uitstoot. 


*UPDATE: DE RECHTBANK HEEFT INMIDDELS BEPAALD DAT SHELL DE CO2-UITSTOOT DRASTISCH MOET VERMINDEREN , LEES HIER MEER OVER DE UITSPRAAK. 


Bij de rechtszaak hebben zich ook zes andere organisaties aangesloten, zoals Greenpeace, Fossielvrij NL en de Waddenvereniging. Ook 17.000 burgers ondersteunen de zaak.

'Shell handelt onrechtmatig'

Volgens Milieudefensie heeft Shell nog meer invloed op de wereldwijde uitstoot dan de Nederlandse Staat. De eisers vinden dat de rechter een ondergrens moet vaststellen waar Shell aan moet voldoen. Ze stellen dat het bedrijf onrechtmatig handelt, omdat het weet hoe gevaarlijk klimaatverandering is, maar daar toch aan blijft bijdragen door de verkoop van fossiele brandstoffen.

Concreet eist Milieudefensie dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt in 2030 met 45 procent heeft verminderd. Daarbij gaat het niet alleen om de activiteiten van Shell zelf, maar ook om de uitstoot van de brandstoffen die het uit de grond haalt en verkoopt. Dat is volgens de eisers in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin spraken wereldleiders eind 2015 af dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.


Volgens de eisers leunt de multinational zelf te veel op het compenseren van de uitstoot door de aanplant van "onrealistisch grote hoeveelheden bos". 

Consequenties andere bedrijven

Shell vindt dat het wel degelijk grote ambities heeft in de overgang naar een duurzamere energievoorziening. Het wil op grote schaal CO2 gaan afvangen en opslaan. Ook heeft het bedrijf diverse plannen op het gebied van waterstof, in combinatie met windenergie. De eisers vinden dat onvoldoende, omdat Shell toch voornamelijk in fossiele brandstof blijft investeren.

Een ander argument van Shell klimaatbeleid geen zaak voor de rechter. Het wijst er op dat het Klimaatakkoord een afspraak is tussen landen, niet tussen private partijen. Regeringen moeten daarom beleid maken en dat wordt gevolgd door bedrijven. Het is dan ook niet aan de rechter individuele bedrijven te vertellen wat ze wel en niet moeten doen, stelt Shell. Bovendien zouden andere bedrijven in het gat springen als Shell een stap terug moet doen van de fossiele brandstofsector, betoogt het bedrijf. 


Wereldwijd wordt er met spanning gekeken naar het proces: als Milieudefensie de zaak wint, heeft dat mogelijk grote consequenties voor andere fossiele bedrijven of andere bedrijven met een hoge CO2-uitstoot, het gas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Ook die bedrijven kunnen dan wereldwijd voor de rechter worden gedaagd. 

De hel van Shell

Vorig jaar liet Zembla in de uitzending ‘De hel van Shell’ onder andere zien wat de gevolgen zijn van grootschalige oliewinning in Nigeria. Bekijk de uitzending hier terug: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.