Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVD noemt inkrimping veestapel 'consequentie' van stikstofprobleem in stukken oud-verkenners

31-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3367 keer bekeken
  •  
rutte anp

De grootste regeringspartij VVD vindt de aanpak van klimaatverandering, het stikstofprobleem en het maken van asielbeleid "spannende onderwerpen" met D66. Dat staat in een stuk dat oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma op last van de Kamer openbaar hebben gemaakt. Voor de VVD blijkt het verkleinen van de veestapel, een belangrijk punt voor D66, wel een "consequentie".

De VVD en D66 zijn na de verkiezingen de twee grootste partijen, en lijken op elkaar aangewezen in de verkenning en de kabinetsformatie. PVV-leider Geert Wilders vroeg voor het debat om alle stukken uit de verkenningsfase. Het gaat om stukken die horen bij het memo waarin de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd.

Inkrimping veestapel is 'spannend onderwerp'

Naast losse opmerkingen over de houdingen van verschillende partijen ten opzichte van een nieuw te vormen kabinet, zat bij de stukken ook een overzicht van onderwerpen en enkele aantekeningen per partij. Waar D66 en VVD elkaar op het gebied van economie "helemaal kunnen vinden", liggen de twee liberale partijen op andere thema's verder uit elkaar. Bij stikstof, klimaat en migratie staat in het overzicht onder het kopje 'VVD' "spannend onderwerp met D66". D66 noemt dat laatste onderwerp ook "gevoeliger".

De aanpak van de klimaatverandering is voor die partij een "a-onderwerp", zo valt te lezen. "Moet sowieso gebeuren", merken de verkenners bij D66 op over klimaat.

VVD: inkrimping veestapel is 'consequentie' van stikstofprobleem

Bij de VVD is onder het kopje stikstof opgemerkt dat de halvering van de veestapel "geen doel" is voor die partij, "maar minder vee wel consequentie". De aanpak van de stikstofcrisis zal ook voor een volgend kabinet belangrijk zijn om genoeg huizen te bouwen, ondanks de recent aangenomen stikstofwet. D66 pleit er al lang voor de veestapel te halveren, een omstreden standpunt in de oude coalitie. Toch lijkt de VVD een inkrimping van de veestapel onvermijdelijk te vinden, hoewel de partij eerder nog zei dat het stikstofprobleem ook door groene innovaties kan worden opgelost.

De uitgeputte bodem

Het boerenland is er slecht aan toe. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De veestapel is verantwoordelijk voor een gigantische uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstof, wat volgens tal van onderzoeken leidt tot opwarming van de aarde en een alarmerende afname van de biodiversiteit. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het radicaal anders moet. Maar waarom gebeurt dat dan niet? In de Zembla-uitzending 'De uitgeputte bodem: het grote geld' onderzoekt Zembla de belangen en intenties van banken, zuivelcoöperaties en grote agrochemische bedrijven.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.