Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVD: ‘In noodsituaties moeten bedrijven medisch materiaal kunnen produceren’

21-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Medicijnmacht China - corona update
De VVD wil in de wet regelen dat Nederlandse bedrijven, zoals textiel- of chemiebedrijven, tijdens een crisis medisch materiaal kunnen produceren. Volgens de partij is mede tijdens de coronacrisis gebleken dat Nederland te afhankelijk is van lagelonenlanden als China en India voor de productie van medicijnen en mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen.

Onder andere beddenfabrikant Auping heeft tijdens de coronacrisis ervaring opgedaan met het produceren van mondkapjes, schrijft VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman in zijn initiatiefnota. Hij wil dat er een wettelijke basis komt voor bedrijven om dit te doen, waarin onder meer kwaliteitseisen en productieaantallen zijn opgenomen. Hier hoeft volgens Veldman geen nieuwe wet voor komen, het kan ook in bestaande wet- en regelgeving worden opgenomen.

Tekorten tijdens coronacrisis
Ook moet de regering met de industrie om de tafel om plannen te maken over verwachte behoefte en aanbod tijdens een crisis, zodat er dan geen tekorten ontstaan. Tijdens de coronacrisis waren er onder meer te weinig mondkapjes, handschoenen en schorten voor medisch personeel.

Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, zei in april tegen Zembla dat Nederland door de coronacrisis nog jarenlang last kan hebben van medicijntekorten. Zo’n tachtig procent van onze medicijnproducten komt uit China en India. Door de coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel geheel stil. Castelijns: “Afhankelijk van hoelang deze crisis duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is het eens met de strekking van het voorstel van de VVD. De ondernemersorganisatie vindt het ook belangrijk dat er in Europees verband afspraken worden gemaakt over de productie van beschermingsmiddelen en medicijnen. "Om te voorkomen dat alle lidstaten bijvoorbeeld hun eigen mondkapjes gaan produceren", zegt een woordvoerster.

IJzeren voorraad
Qua geneesmiddelen is het volgens Veldman beter om in te zetten op het aanleggen van voorraden, dan het zelf produceren ervan. Volgens hem is de capaciteit om zelf medicijnen te maken te klein in Nederland. Daarom moet er een landelijk systeem komen dat bijhoudt welke voorraden er in Nederland zijn. Ook wil Veldman een "ijzeren voorraad" van bepaalde geneesmiddelen en moeten er afspraken komen met farmaceutische bedrijven over het opschalen van productie tijdens een crisis.

De VVD weet nog niet hoeveel het plan gaat kosten. Wel denkt de partij dat een tekort aan medicijnen en hulpmiddelen tot "onnodige en onwenselijke maatschappelijke meerkosten" leidt, die niet opwegen tegen de invoering van dit plan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.