Zembla

Vuile auto's

  •    •  
03-02-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
'Luchtvervuiling in Nederland leidt ertoe dat elke week 400 ouderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, vaak met acute klachten aan de luchtwegen. Ook komt er veel sterfte voor.' Dat zegt D. Postma, hoogleraar longziekten aan het Academisch Ziekenhuis in Groningen in de Zembla-aflevering 'Vuile auto's'.
Zembla onderzocht wat de uitlaatgassen van bijna 7 miljoen auto's in ons land betekenen voor de volksgezondheid. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat 400.000 woningen langs rijkswegen staan waar de luchtvervuiling door het verkeer ver boven de toegestane norm uitkomt. Het gaat daarbij vooral om voor de mens schadelijke stikstofdioxide (NO2). Daarnaast worden veel te hoge concentraties roetdeeltjes en fijnstof uit diesels uitgestoten.
Zembla filmde voor 'Vuile auto's' onder meer op een school in het Rotterdamse Overschie, die naast een snelweg ligt waar dagelijks 160.000 auto's op rijden. Volgens een onderzoek hebben kinderen op deze school tweemaal zoveel klachten aan de luchtwegen.

Verder wordt aandacht besteed aan Tilburg, waar volgens het gemeentebestuur 5.000 inwoners door het verkeer in een ontoelaatbare luchtvervuiling wonen. In sommige flats kunnen de bewoners alleen nog frisse lucht krijgen via speciale filterkasten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.