Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VS roept op tot boycot Russisch gas, Rusland reageert in open brief

08-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
gasleidingen anp
Nederland moet zelf bepalen wat beter voor het land is: het goedkope Russische of het dure Amerikaans gas. Dat schrijft de Russische ambassadeur in Nederland Alexander Shulgin dinsdag in een open brief in De Telegraaf.
De ambassadeur reageert daarmee op een open brief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, afgelopen december in De Telegraaf. Daarin riep hij Nederland op om niet mee te werken aan het Russische gasproject Nord Stream 2. Dat is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Het project van het Russisch staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. Hoekstra denkt dat Rusland de pijpleiding kan gaan gebruiken om politieke macht uit te oefenen op Europese landen.

'Misplaatste messiasrol'
De Russische ambassadeur Shulgin schrijft dat de VS "in een misplaatste messiasrol de andere de les proberen te lezen". Volgens hem hebben de VS een enorm belang bij “het promoten van eigen energiebronnen op de Europese markt en het lasteren van concurrenten".
In het stuk somt hij voordelen van Russisch gas op, zoals dat het goedkoper zou zijn. Ook zou Nord Stream 2 een "puur commercieel project" zijn en niet "in tegenstelling staan met de Europese wetgeving".
Lees hier meer over de aanleg van Nord Stream 2
Invloed van gasmacht Rusland
Eerder onderzocht ZEMBLA in dit artikel hoe groot de invloed van gasmacht Rusland in Europa is e n wat de positie van Nederland daarin is. "De enige landen in de EU die heel erg positief waren over de Nord Stream 2 zijn Duitsland, Oostenrijk en Nederland", zegt de Zweedse topdiplomaat Anders Aslund . Aslund is een belangrijke analist van Russische zaken. Hij was in het verleden economisch adviseur van onder meer Rusland en Oekraïne. De expert zegt te weten waarom Nederland Rusland bij de bouw van Nord Stream 2 steunde: "Shell heeft overduidelijk de Nederlandse positie ten opzichte van Nord Stream 2 beïnvloed."

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.