Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vreemdelingenpolitie Kennemerland negeert rechterlijke uitspraken

20-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
vreemdelingenpolitie-kennemerland-negeert-rechterlijke-uitspraken
De vreemdelingenpolitie Kennemerland negeerde twee rechterlijke uitspraken over de 1e twee zaken waarbij gekleurde schoonmakers in de chique wijken rond Haarlem werden gevolgd naar hun werkadres. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. We kregen door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur alle documenten over de tientallen aanhoudingen die de politie op deze manier deed.

ZEMBLA: ‘Jacht op de schoonmaakster’, vrijdag 21 december 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2.

Na een tip van busmaatschappij Connexxion worden in de afgelopen twee jaar in de chique buurten van Haarlem tientallen zwarte schoonmaaksters en klusjesmannen opgepakt. De politie volgt zwarte mensen op weg van de bushalte naar hun werk om ze op heterdaad te kunnen betrappen op illegale arbeid.

Al in de eerste zaak waarbij een rechter zich uitspreekt over het volgen van verdachten op grond van hun huidskleur, wordt de politie in maart 2010 teruggefloten. De aanhouding is onrechtmatig. Dat blijkt uit de stukken die ZEMBLA in handen heeft. Maar ondanks de duidelijke terechtwijzing van de rechter gaat de politie door met het busproject. Zelfs als in de volgende zaak waarbij deze methode wordt gehanteerd, in februari 2011, een rechter opnieuw oordeelt dat deze methode van de politie niet door de beugel kan. Want daarna volgen nog veertien aanhoudingen. Uiteindelijk maakt op 13 juli 2011 de hoogste rechter, de Raad van State, ook korte metten met deze methode. De politie mag mensen niet op grond van hun huidskleur volgen en om hun papieren vragen.

Maar ook na de uitspraak van de Raad van State in juli vorig jaar, gaat de vreemdelingenpolitie door. Dat blijkt als eind september van dit jaar op de redactie van ZEMBLA een e-mail binnenkomt van een bewoner uit Aerdenhout. De Afrikaanse hulp van de briefschrijver uit Aerdenhout werd op 21 september van dit jaar in zijn tuin opgepakt door vier agenten in burger: ‘ Ze zagen Ernesto bladeren opruimen in de tuin en Ernesto was zwart en dat was verdacht. Daar komt het op neer. ’ Ook in deze zaak beveelt de rechter de politie Ernesto vrij te laten.

Eind oktober belt de bewoner met de vreemdelingenpolitie. Hij wil excuses van de politie voor de onterechte aanhouding van zijn hulp en hij wil weten of de omstreden controles nu nog steeds doorgaan. In het telefoongesprek, waarvan ZEMBLA de opnamen heeft,  laat de vreemdelingenpolitie weten te willen doorgaan: ' Ja. We zijn wel bezig om dat nu inderdaad juridisch helemaal netjes rond te maken en als we toestemming krijgen van de afdeling procesvertegenwoordiging van de IND, dan zullen we daar zeker weer op een nette manier mee doorgaan.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.