Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vragen van Marcouch (PvdA) over falen van opsporing bij politie

19-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
meer-uitgaven-aan-opsporing-minder-misdrijven-opgelost
Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het falen van de opsporing .

1.Kent u het bericht “ Opsporing verzocht ” op de site van het tv- programma Zembla?

2.Deelt u de mening dat daarin een beeld wordt geschetst van een politieorganisatie die niet of tenminste te weinig in staat is iets te doen aan de opsporing van zware criminaliteit? Zo ja, herkent de politieorganisatie hierin? Zo nee, hoe zou u dat beeld dan wel willen noemen?

3.Is er een direct of indirect verband tussen een gebrekkig centraal computersysteem enerzijds en een lagere effectiviteit van de politie anderzijds? Zo ja, in welke mate is dat computersysteem de oorzaak van het een minder effectief functioneren van de politie? Zo nee, waarom niet?

4.Weet u of het computersysteem binnen de politieorganisatie in brede zin daadwerkelijk “als een ramp” wordt ervaren? Zo ja, wat doet u concreet met deze wetenschap? Zo nee, kunt u dan meteen onderzoeken in welke mate het gebrekkige computersysteem bijdraagt aan de frustratie van politiemensen die hun werk niet goed kunnen uitoefenen?

5.Is het waar dat burgers na het doen van aangifte vaak niets meer horen van de politie, zelfs al kunnen zij de vermeende dader aanwijzen? Zo ja, hoe vaak gebeurt dit en hoe komt dit? Zo nee, wat klopt er dan niet aan het hier gestelde?

6.Wat is uw reactie op de in de uitzending of op de site genoemde concrete zaken rondom aangiftes van misbruik van een 10-jarig kind, een gewapende roofoverval en oplichting? Kunt u zich voorplaatsen in de gevoelens van onvrede van deze burgers?

7.Kunt u zich indenken dat de aangiftebereidheid van burgers niet groot is als zij er geen vertrouwen in hebben dat er serieus met hun aangiftes wordt omgegaan? Zo ja, hoe gaat u zorgen dat dit verbetert? Zo nee, waarom niet?

8.Hoe hoog is de aangiftebereidheid gemiddeld in Nederland en hoe groot is die per stad in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leeuwarden, Eindhoven, Tilburg? Wat zijn de verschillen met vier jaar geleden?

9.Is het waar dat “rechercheurs zo min mogelijk met het nieuwe computerprogramma [werken] en dat daardoor “cruciale informatie verloren [gaat] en verdachten vrij rond [blijven] lopen”? Zo ja, wat gaat u hieraan op korte termijn aan verbeteren? Zo nee, wat klopt dat niet hieraan?

10.Is het waar dat vanwege ene quotum om jaarlijks 250.000 verdachten aan te leveren bij het Openbaar Ministerie de politie kiest voor de afwikkeling van minder ingewikkelde of minder ernstige delicten? Zo ja, deelt u dan de mening dat dit zeer ongewenst is en hoe gaat u dit verbeteren? Zo nee, wat is er dan niet waar aan het gestelde?

(1.Heeft de politie eerder gemeld dat het politiesysteem zware criminele gegevens doet verdwijnen, of wordt dit voor het eerst nu in deze aangekondigde Zembla-documentaire gedaan? Zo ja, wanneer is dit aan wie gemeld? Zo nee, wat vindt u daarvan en hoe gaat u regelen dat de politie schaamte over zichzelf niet belangrijker vindt dan de schade die de samenleving lijdt?)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.